Israël pleegt genocide in Gaza

Leestijd: 5 minuten

Donderdag 5 december 2024 – 04:55 uur – Bron: Redactie Kerk/Amnesty/TRF – Beeld: Hosny Salah

-Amsterdam- Onderzoek van Amnesty International geeft voldoende basis om te concluderen dat Israël genocide pleegde en pleegt op Palestijnen in de bezette Gazastrook. Dat stelt Amnesty vandaag in een nieuw rapport. Amnesty roept iedereen op de petitie te tekenen.

Het rapport You Feel Like You Are Subhuman’: Israel’s Genocide Against Palestinians in Gaza, documenteert hoe Israël na de dodelijke aanvallen van Hamas in Zuid-Israël op 7 oktober 2023 met een militair offensief dood en verderf zaait onder Palestijnen in Gaza. Dit gebeurt opzettelijk en straffeloos.

Palestijnen en Gazanen die niet vrijwillig vertrekken worden gedwongen. (Beeld Hosny Salah)

 

‘Dit is genocide’

Amnesty Internationaal concludeert dat er sprake is van genocide. Volgens het 295 pagina’s tellende rapport maakt Israël zich schuldig aan de volgende handelingen, gepleegd met de bedoeling om de Palestijnse bevolking in Gaza geheel of gedeeltelijk als zodanig te vernietigen:

  • het doden van leden van de groep;
  • het toebrengen van ernstig lichamelijk of geestelijk letsel aan leden van de groep;
  • het opzettelijk aan de groep opleggen van levensvoorwaarden die gericht zijn op haar gehele of gedeeltelijke vernietiging.

‘Aangezien deze daden zijn gepleegd in een al bestaande context van onteigening, apartheid en onwettige militaire bezetting, kunnen we maar één conclusie trekken: de bedoeling van Israël is de fysieke vernietiging van Palestijnen in Gaza’, zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International.

‘Ons verontrustende bewijs moet de internationale gemeenschap wakker schudden: dit is genocide. Het moet nu stoppen’, zegt Agnès Callamard.

‘De gruweldaden die Hamas en andere gewapende groeperingen op 7 oktober 2023 pleegden kunnen nooit Israëls genocide op Palestijnen in Gaza rechtvaardigen’, aldus Callamard.

Ongekende schaal van vernietiging

De acties van Israël sinds 7 oktober 2023 brengen de bevolking van Gaza aan de rand van de afgrond. Op 7 oktober 2024 waren meer dan 42.000 Palestijnen gedood, waaronder ruim 13.300 kinderen. Daarnaast waren er meer dan 97.000 gewonden. Velen van hen waren het slachtoffer van directe aanvallen of aanvallen die opzettelijk onnauwkeurig waren.

Hele steden zijn met de grond gelijkgemaakt. Noodzakelijke infrastructuur, landbouwgrond en culturele en religieuze plaatsen zijn verwoest. Grote delen van Gaza zijn daardoor onbewoonbaar. Israël veroorzaakte levensomstandigheden in Gaza die leidden tot een dodelijke mix van ondervoeding, honger en ziektes.

Op zichzelf beschouwd zijn sommige van de onderzochte daden ernstige mensenrechtenschendingen of ernstige schendingen van het oorlogsrecht. Kijkend naar het bredere beeld van Israëls militaire campagne en de optelsom van zijn beleid en daden, is, volgens het rapport, genocidale intentie de enige redelijke conclusie.

In vrijwel elke straat foto’s van door Israël afgeslachte Palestijnen. (Beeld Hosny Salah)

 

Intentie

Om de specifieke intentie van Israël om Palestijnen in Gaza fysiek te vernietigen vast te stellen, analyseerde Amnesty International het gedrag van Israël in Gaza. Amnesty bekeek de context van Israëls systeem van apartheid, de onmenselijke blokkade van Gaza en de decennialange onwettige militaire bezetting van het Palestijnse gebied.

Amnesty International concludeert dat Israël bij militaire operaties in Gaza herhaaldelijk niet alle mogelijke voorzorgsmaatregelen trof om burgers te ontzien en willekeurige of disproportionele aanvallen te vermijden. Amnesty vond geen bewijs dat daden van Hamas voldoende verklaren waarom Israël levensreddende hulp opzettelijk beperkte. Zelfs als Israël militaire doelen nastreefde, is de enige redelijke conclusie die uit het  geheel aan bewijsmateriaal kan worden getrokken dat het ook probeerde Palestijnen in Gaza te vernietigen.

Veel van de door Amnesty gedocumenteerde onwettige handelingen werden voorafgegaan door uitspraken van functionarissen die daarop aandrongen. De onderzoekers beoordeelden 102 verklaringen die tussen 7 oktober 2023 en 30 juni 2024 werden afgelegd door regeringsfunctionarissen, hoge militaire officieren en leden van de Knesset, waarin werd opgeroepen tot misdaden tegen Palestijnen in Gaza of waarin ontmenselijkende en racistische retoriek werd gebruikt. 22 verklaringen van hoge functionarissen die verantwoordelijk waren voor het aansturen van het offensief leken op te roepen tot genocidale daden of rechtvaardigden deze.

Deze taal werd vaak herhaald, ook door Israëlische soldaten ter plekke. Dat blijkt uit geverifieerde video’s waarin soldaten te zien zijn die oproepen om Gaza uit te wissen of onbewoonbaar te maken en de vernietiging van Palestijnse huizen, moskeeën, scholen en universiteiten vieren.

Onmenselijke levensomstandigheden

Het rapport documenteert hoe Israël Palestijnen in Gaza opzettelijk in levensomstandigheden bracht die bedoeld zijn om hen na verloop van tijd te vernietigen. De Israëlische autoriteiten maakten hierbij gebruik van drie middelen, die elkaar herhaaldelijk versterkten:

  • het beschadigen en vernietigen van levens onderhoudende infrastructuur en andere objecten die onmisbaar zijn voor het overleven van de burgerbevolking;
  • het gebruik van ingrijpende, willekeurige en verwarrende massale “evacuatie”-bevelen om bijna de gehele Gazaanse bevolking  op de vlucht te doen slaan;
  • het ontzeggen en belemmeren van de levering van essentiële diensten, humanitaire hulp en andere levensreddende goederen.

Dit leidde tot hongersnood en de verspreiding van ziektes. Vooral jonge kinderen en zwangere vrouwen werden zwaar getroffen, met verwachte langetermijngevolgen voor hun gezondheid.

Keer op keer had Israël de kans om de humanitaire situatie in Gaza te verbeteren. Maar het weigerde dit te doen. Door de herhaalde “evacuatie”-bevelen verplaatste Israël 90 procent van de bevolking van Gaza naar steeds kleiner wordende, onveilige stukken land. De Palestijnse bevolking leeft daar onder onmenselijke omstandigheden. Sommigen van hen moesten wel tien keer vluchten.

En weer zijn het de kinderen die het zwaarst worden getroffen. (Beeld Hosny Salah)

 

Doden en het veroorzaken van ernstig lichamelijk of geestelijk letsel

Amnesty onderzocht ook het doden en het veroorzaken van ernstig geestelijk en lichamelijk letsel aan Palestijnen in Gaza. Bij onderzoeken naar vijftien luchtaanvallen vond Amnesty geen bewijs dat deze gericht waren op een militair doel. Hoewel deze vijftien slechts een fractie zijn van Israëls totale aantal luchtaanvallen, vertegenwoordigen zij wel een breder patroon van herhaalde directe aanvallen op burgers en burgerobjecten of opzettelijk onnauwkeurige aanvallen. De aanvallen leidden bovendien opzettelijk tot een groot aantal doden en gewonden onder de burgerbevolking.

Onderzoeksmethode

Het rapport van Amnesty International onderzoekt in detail Israëlische schendingen in Gaza gedurende de negen maanden tussen 7 oktober 2023 en begin juli 2024. De organisatie interviewde 212 mensen, onder wie Palestijnse slachtoffers en getuigen, lokale autoriteiten in Gaza en gezondheidswerkers.

Daarnaast voerden de onderzoekers veldwerk uit en analyseerden ze een uitgebreide reeks visueel en digitaal bewijs, waaronder satellietbeelden. Ook analyseerden de onderzoekers verklaringen van hoge Israëlische regerings- en legerfunctionarissen en officiële Israëlische instanties. Amnesty deelde haar bevindingen meerdere keren met de Israëlische autoriteiten. Op het moment van publicatie is er nog geen inhoudelijke reactie ontvangen.

 

Amnesty’s oproep 

Amnesty International roept de internationale gemeenschap op alles in het werk te stellen om de genocide in Gaza te stoppen. Staten dienen ook gehoor te geven aan de recente arrestatiebevelen van het Internationaal Strafhof voor de Israëlische premier Netanyahu en de voormalige minister van defensie Yoav Gallant  en commandant van de al-Qassam brigades Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (bekend als ‘Deif’). Tevens roept Amnesty de aanklager bij het Internationaal Strafhof op om met spoed te overwegen ook strafrechtelijk onderzoek naar genocide in Gaza te starten.

Amnesty International roept daarnaast op om alle gegijzelde burgers onvoorwaardelijk vrij te laten en om Hamas en andere Palestijnse gewapende groeperingen die verantwoordelijk zijn voor de misdaden van 7 oktober ter verantwoording te roepen. Amnesty verzoekt de VN-Veiligheidsraad om gerichte sancties op te leggen aan functionarissen van Israël en Hamas die het meest betrokken zijn bij misdrijven onder internationaal recht.

Download het rapport

download

 

Geef een reactie op dit artikel