-Tel Aviv- Israëls ministerie van Hasbara (‘Publieke voorlichting’) en door critici ook wel Propagandaministerie genoemd) heeft een video gelanceerd waarin het vooraanstaande internationale media en journalisten beschuldigt van het verspreiden van eenzijdige en zelfs onjuiste informatie over het land. Onder de aangeklaagde media en persbureaus zijn de BBC, Reuters, The Guardian, The Associated Press, The New York Times en CNN.
Het plan van het ministerie was om de video te verspreiden via ruim honderd woordvoerders van Israëls ministeries en veiligheidsdiensten. De meesten weigerden, schrijft dagblad Haaretz. De krant publiceert een aantal woedende reacties van woordvoerders die ervoor bedanken om de media waarmee zij werken zwart te maken.
Ook de Foreign Press Association, die honderden buitenlandse correspondenten in Israël vertegenwoordigt, reageert furieus. In een verklaring stelt zij dat de video ‘journalisten in gevaar kan brengen’ en dat het gebruik van de term ‘fake’ om de media te beschrijven is voorbehouden aan ondemocratische regimes. Dergelijk taalgebruik ‘ondermijnt de waarden van de democratie en een vrije pers’, aldus de organisatie.
De oproep van de Foreign Press Association om de video offline te halen stuitte op een onbuigzame reactie van verantwoordelijk minister Atbaryan, die aankondigde dat dit nog maar het begin is van haar strijd. Haaretz meldt hoe die strijd deel uitmaakt van pogingen van de extreemrechtse regering-Netanyahu om de vrije pers aan banden te leggen. |