-Gaza-stad- De priester van de Heilige Familie-parochie in Gaza, pater Gabriel Romanelli, heeft opnieuw een wanhopige oproep gedaan voor vrede in de door oorlog verscheurde regio. Hij merkt op dat de heropleving van de gevechten tussen Israël en Hamas de situatie voor burgers alleen maar verergert en de spanningen in het Heilige Land doet toenemen.
Meer dan 17.000 kinderen over de kling gejaagd
De Argentijnse priester, lid van de congregatie van het Instituut van het Mensgeworden Woord, die al enkele jaren in Gaza verblijft, uitte zijn bitterheid en verdriet over de kinderen die al in deze oorlog zijn omgekomen. “Onlangs is het aantal kinderen dat in deze oorlog om het leven is gekomen, de 17.000 gepasseerd. Meer dan 17 duizend! Het is verschrikkelijk, verschrikkelijk.” “Wij hebben meer dan 50.000 doden en meer dan 110.000 gewonden in deze genocide, van wie velen geamputeerd zijn,” zegt de priester.
“Bid tot Onze Lieve Vrouw”
Vanaf het terrein van de Heilige Familie-parochie in Gaza vraagt de priester om gebed van alle sympathisanten en vrienden. “Bid, bid tot Onze Lieve Vrouw, tot Onze Lieve Vrouw van Fatima. Wij hebben grote devotie voor haar en op haar uitdrukkelijke verzoek bidden wij elke dag de rozenkrans, met de kinderen en volwassenen, voor het Allerheiligste Sacrament.” Sinds het begin van de oorlog in oktober 2023 wonen er zo’n 500 mensen in de parochie, voornamelijk katholieken, hoewel er ook enkele orthodoxe en islamitische gezinnen wonen. “God geve dat wij spoedig ware vrede zullen hebben, dat deze oorlog zal eindigen,” voegt de priester toe. Verder hoopt hij dat alle Joodse gijzelaars en Palestijnse gevangenen zo snel mogelijk worden vrijgelaten, in overeenstemming met het staakt-het-vurenplan.
“De situatie in Gaza is momenteel extreem arm.”
Het leven in Gaza, zegt pater Romanelli, is hartverscheurend: “We hebben humanitaire hulp nodig voor de meer dan twee miljoen mensen die hier wonen, van wie de meesten alles verloren hebben. Hun huizen, hun werkplekken, de scholen van hun kinderen, hun bezittingen. Velen zijn wanhopig. Voor het grootste deel van de bevolking is het een leven van ellende, en die spanning is duidelijk voelbaar in het hele Heilige Land.
Christenen vormen een zeer kleine minderheid in Gaza, en katholieken vormen een nog kleinere minderheid binnen de grotendeels orthodoxe gemeenschap. De rooms-katholieke kerk heeft echter een leidende rol gespeeld bij het bieden van hulp aan de mensen in Gaza. Dankzij de kerk van Rome hebben wij duizenden gezinnen kunnen helpen en ervoor kunnen zorgen dat de hulp iedereen bereikt die het echt nodig heeft. De situatie in Gaza is momenteel extreem arm.
Na meer dan een jaar oorlog bereikten Israël en Hamas een staakt-het-vuren. Dit maakte de vrijlating van gijzelaars mogelijk in ruil voor de vrijlating van Palestijnse gevangenen. Dit staakt-het-vuren bestaat echter niet meer en er vinden momenteel onderhandelingen plaats om tot een nieuw staakt-het-vuren te komen.
Pater Romanelli: “De parochianen die de mogelijkheid hadden om te vertrekken, hebben dat al gedaan, sommigen willen weg, anderen niet. Velen willen blijven omdat ze hier geboren zijn, dit is hun land, en zij zien zichzelf als afstammelingen van de eerste christenen. En dat zijn zij ook, net als alle christenen in het Heilige Land.”
Zelfs christelijke plaatsen worden door de Israelische militairen niet ontzien het conflict. In 2023 schoten sluipschutters op twee vrouwen die zich schuilhielden in de katholieke parochie. Achttien mensen kwamen om het leven toen het complex werd getroffen tijdens een luchtaanval die volgens Israël gericht was op een Hamas-centrum. Daarnaast zijn minstens elf andere christenen overleden vanwege gebrek aan adequate medische zorg. Veel scholen zijn verwoest. Door de wijdverspreide angstsfeer kan het leven op de katholieke campus oncomfortabel zijn: “Het is niet makkelijk om met 500 mensen op zo’n kleine ruimte te leven”, aldus pater Romanelli.
Maar ondanks alles beschouwen wij onszelf als gelukkig. Hier zeggen wij dat wij bij Jezus wonen, in zijn huis, ondanks de moeilijkheden zijn wij er niet alleen in geslaagd te overleven, maar ook duizenden gezinnen te helpen met voedsel, water en medicijnen. Dit alles is echter beperkt, aangezien de grenzen de afgelopen weken gesloten zijn gebleven voor humanitaire hulp.
Het Latijns Patriarchaat van Jeruzalem, blijft alle mogelijke steun verlenen. Niet alleen voor de christelijke bevolking van Gaza, maar ook voor de burgerbevolking in het algemeen.