Israëls Hooggerechtshof wast oorlogsmisdaden wit

Leestijd: 2 minuten
Zaterdag 21 augustus 2021 22:23 – Bron: ADN/TRF – Beeld:PB
  -Tel Aviv- Mogen de woningen van vier Palestijnse families in bezet Oost-Jeruzalem worden overgenomen door Joodse kolonisten? Het koloniseren van bezet gebied is een oorlogsmisdaad, maar de kans is groot dat Israëls hoogste gerechtshof er groen licht voor geeft, zoals het met tal van misdaden doet.

‘Juridisch witwassen’ wordt het wel genoemd. Het goedkeuren van ernstige schendingen van het internationaal recht en de universele mensenrechten door Israëls juridische instanties, het Hooggerechtshof inbegrepen. Zo krijgen die schendingen een vernisje van legitimiteit.

Sheikh Jarrah
De zaak van vier Palestijnse families in de wijk Sheikh Jarrah (Oost-Jeruzalem) die hun woningen dreigen te verliezen is een actuele illustratie. Na alle relevante lagen van het juridische systeem te hebben gepasseerd ligt die zaak nu bij het Hooggerechtshof. Een definitieve uitspraak wordt op korte termijn verwacht.

Racistische wetgeving
De organisatie die het eigendom over de huizen van de families claimt beroept zich op een Israëlische wet uit 1970, de Legal and Administrative Matters Law. Die biedt Joden die vóór de stichting van Israël eigendom in Oost-Jeruzalem bezaten de mogelijkheid dat te claimen. De wet geldt alleen voor Joden. Palestijnse vluchtelingen die in dezelfde periode bezittingen in West-Jeruzalem of andere plaatsen achterlieten kunnen daar geen recht op doen gelden. Met het aannemen van de Absentee Property Law confisqueerde Israël in 1950 al hun achtergelaten eigendommen.

Tegelijkertijd weigert Israël tot de dag van vandaag het recht van terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen naar hun oorspronkelijke woonplaatsen te erkennen. Israël kent weliswaar een Wet op de Terugkeer, maar die geldt – opnieuw – alleen voor Joden, zelfs voor Joden die nooit in Israël zijn geweest en geen enkele binding met het land hebben.

Klucht
Het evident onrechtvaardige en racistische karakter van de wetten maakt de juridische procedures waartoe de vier Palestijnse families zijn veroordeeld tot een klucht. De kans dat zij daaruit als winnaar tevoorschijn komen is, zo leert ook het juridische traject dat hen naar het Hooggerechtshof heeft gebracht, nihil. Daarvan zijn zij zich bewust, maar door tot de hoogste rechter te procederen hopen zij het noodlot zo lang mogelijk af te wenden en steun te mobiliseren voor hun strijd tegen het onrecht dat hen wordt aangedaan.

Lees hier ons volledige artikel over de zaak van de vier Palestijnse families en hoe het Israëlische Hooggerechtshof oorlogsmisdaden witwast.