-Amsterdam- Tuinieren in de herfst. Veel natuurorganisaties roepen daar de laatste jaren toe op, want het najaar is het ideale plantseizoen. Tegels eruit, planten erin. Maar vergeet ook vooral de heg niet. Geschat wordt dat er in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog maar liefst 225.000 kilometer aan heggen is verdwenen. Veelal zijn de hagen vervangen door hekken en schuttingen. Dit heeft grote gevolgen voor onder andere vogels, egels en insecten. De hoogste tijd dus voor een heropleving van de haag, zegt Noï Boesten, projectleider ‘Natuur in de buurt’ van IVN Natuureducatie.
Dat veel heggen zijn verdwenen heeft vooral te maken met veiligheid. Een hek of een muur wordt als effectiever gezien tegen ongewenst bezoek dan een haag, waar iemand misschien wel doorheen kan kruipen. Maar het een sluit het ander niet uit. Je kunt prima een heg tegen een hek aan laten groeien. En daarmee help je heel wat soorten die het moeilijk hebben.
Veilige broedplaats
Veel vogels zijn namelijk afhankelijk van dichtbegroeide struiken en heggen, waar ze veilig kunnen broeden. Dat geldt onder meer voor de heggenmus – zijn naam zegt het al – maar ook voor bijvoorbeeld de winterkoning en de merel. Heggen, zoals een haagbeuk of een wilde liguster trekken ook allemaal insecten aan, zodat er in de heg ook lekker veel voedsel voor de vogels te vinden is. Ook een dier als de egel profiteert van een haag, waaronder zij heerlijk kunnen schuilen en nestelen.
Tuiny Haag
Hoog tijd dus dat er hard gewerkt wordt aan het heggenherstel in Nederland. IVN Natuureducatie heeft zelf deze maand de campagne ‘Plant jij voor mij?’ gelanceerd. Tuinbezitters worden hierin door de dieren zelf opgeroepen om mee te helpen hun leefomgeving te verbeteren. Om de heg te promoten, heeft IVN zelf ook de Tuiny Haag ontwikkeld. Dit is een pakket met onder andere de haagbeuk, Gelderse roos en de meidoorn, goed voor een miniheg van 2 tot 2,5 meter. Met alle Tuiny Hagen bij elkaar opgeteld is er de afgelopen twee jaar zo’n 3,5 kilometer aan heg in Nederland bijgekomen. Duidelijk mag zijn dat we dus nog heel veel kilometers te gaan hebben, maar alle beetjes helpen.