Jaarlijkse pelgrimage aanhangers Tridentijnse Mis flopt

Leestijd: 2 minuten

Maandag 28 oktober 2024 – 06.25 uur – Bron: Redactie Kerk/KNA/VN – Beeld: Marcello Migliosi

-Vaticaanstad- De jaarlijkse internationale pelgrimstocht van aanhangers van de Traditionele Mis, ook wel Tridentijnse Mis genaamd, zou afgelopen weekeinde zeker 5000 bezoekers trekken, aldus de organisatie. Volgens de Romeinse en Vaticaanse politie waren het er uiteindelijk nog geen 1000. De stoet trok door Rome en de processie eindigde op het Sint-Pietersplein. De politie van Rome had extra manschappen ingezet uit angst voor problemen. Veel aanhangers van de Tridentijnse Mis zijn vaak ook lid van extreem-rechtse bewegingen. Ook de Italiaanse veiligheidsdienst was aanwezig en filmde.

Het evenement begon vrijdagavond met een plechtige vesperviering in de Basiliek van Sint-Maria van de Martelaren – beter bekend als het Pantheon – waar pelgrims in gebed gingen onder leiding van de Zwitserse bisschop Marian Eleganti, verdediger van de traditionele liturgie en fel tegenstander van de Synodale Kerk en de huidige Paus.

Aan het einde van de bijeenkomst werden de vlaggen van zo’n 95 landen gehesen, die zouden de landen vertegenwoordigen waarin de traditionele Latijnse Mis nog incidenteel wordt gevierd, daarna begon de processie naar de Sint-Pietersbasiliek.

De “peregrinatio ad Petri Sedem” – of “bedevaart naar de Stoel van Petrus” – door een aantal geestelijken, gevolgd door de pelgrims, die lofzangen zongen, passeerde het oude fort van Castel Sant’Angelo en ging vervolgens via de Via della Conciliazione richting de Sint-Pietersbasiliek.

Opgeschort

Bij aankomst bij de Sint-Pieter verzamelden de pelgrims zich rond het baldakijn in het midden van de basiliek, dat boven het graf van de apostel Petrus staat. De Duitse kardinaal en Pauscriticus Gerhard Müller was daarbij ook aanwezig.

In voorgaande jaren eindigde de pelgrimstocht met een H. Mis in de Pauselijke basiliek, maar vorig jaar werd de toestemming om de traditionele latijnse mis te vieren opgeschort, met het oog op de beperkingen op deze liturgie die waren vastgelegd in het motu proprio Traditionis Custodes van 2021, afgekondigd door Paus Franciscus.