-Tokio- De Japanse overheid meldt dat het aantal Christenen in het land is toegenomen in 2021 met meer dan 50.000. Maar niet bij de Katholieke Kerk.
Terwijl het aandeel Boeddhisten en Shintoïsten in de bevolking van Japan jaarlijks afneemt, groeit het aantal Christenen in het land van de rijzende zon. Dat blijkt uit het jaarverslag 2022 van de Rijksdienst voor Cultuur. Het aantal leden van de Christelijke Kerken in de dichtbevolkte Oost-Aziatische eilandstaat groeide in 2021 met zo’n 52.000 tot zo’n 1,97 miljoen. De statistieken zijn gebaseerd op informatie, deels afkomstig, van de religieuze gemeenschappen.
RK Kerk
Christenen vormen slechts anderhalf procent van de Japanse bevolking van meer dan 125 miljoen, waarvan de meerderheid – iets minder dan een kwart – tot de Rooms Katholieke Kerk behoort. In tegenstelling tot het totale aantal Christenen is het aantal Katholieken recent echter met zo’n 4.000 gedaald tot zo’n 431.000 gelovigen. Volgens de Kerk zijn de problemen erachter vergelijkbaar met die in Europa, in het bijzonder de vervreemding van jongere generaties van de Kerk.
De meeste Japanners zijn Shinto (87 miljoen) of Boeddhist (83 miljoen), hoewel moet worden opgemerkt dat velen in het land tegelijkertijd tot beide religies behoren. Volgens het huidige onderzoek neemt het aantal leden van deze twee groepen af. Onder de Christenen bevinden zich naast de Katholieke minderheid tal van Protestantse Kerken en de Japans-Orthodoxe Kerk. De Pinksterbewegingen in Japan groeien jaar-in-jaar-uit in aanhang.
Niet Christelijke Japanners staan open en tolerant tegenover het Christendom, bijvoorbeeld door hun kennismaking met Christelijke kunst, muziek of architectuur. Ook populair zijn Christelijke Kersttradities en bruiloften in ‘Katholieke stijl’, waarbij voorgangers verkleed als Priester een Katholiek tintje geven aan de huwelijksvoltrekking. Volgens enquêtes heeft één op de tien Japanners tijdens zijn/haar leven een Katholieke school of universiteit bezocht.