Vandaag, 16 april viert emeritus Paus Benedictus XVI zijn verjaardag. Sinds het begin van dit jaar is de emeritus langer met emeritaat dan zijn hele Pontificaat heeft geduurd. Hij mag zich inmiddels de langst levende Paus in de geschiedenis van de Kerk noemen. De oudste dienstdoende Paus blijft echter Paus Leo XIII .
Benedictus is volgens zijn secretaris, Aartsbisschop Georg Gänswein, gelet op zijn leeftijd in goede gezondheid. Zijn stem is zwak en slecht verstaanbaar. Volgens Gänsweins hield de emeritus Paus er rekening mee dat hij veel eerder zou sterven: “Toen hij in de lente van 2013 terugtrad, dachten hij en ik óók – moet ik eerlijk toegeven – dat hij nog maar een paar maanden te leven had, zeker geen acht jaar. Maar de goede God heeft anders beslist”, aldus Gänswein.
De emeritus neemt vanuit zijn woonstek, het Klooster ‘Mater Ecclesiae’ in de schitterende Vaticaanse tuinen, zeer belangstellend kennis van het reilen-en-zeilen in Kerk en wereld. Onlangs deed hij nog van zich spreken door via zijn secretaris te laten weten dat hij met grote zorg kijkt naar de ontwikkelingen in de Duitse katholieke Kerk, waar het gevaar van een schisma, mede door het inslaan op de Synodalen Weg, dreigt.
Uiteraard zal de verjaardag vandaag door de Kloosterzusters met Kaffee und Kuchen gefeiert worden, naar Beiers gebruik. En het lievelingseten van de emeritus? Benedictus favoriete hapje zijn zoete desserts, zoals de Beierse ‘Kirschmichel’. Deze ‘Michel’ eet men uit een bakvormpje, waarin schijfjes brood van de dag ervoor, kersen en suiker, met eieren en melk gebakken worden. Na dann, prost Mahlzeit und ein vergelt’s Gott und noch viele Jahre !
Kirschmichel zelf bakken, alhier het recept:
- 1 kg Kersen
- 200 g Witbrood met korst
- 700 ml Melk
- 125 g Boter of margarine
- 155 g suiker
- 4 Eieren (Grootte M)
- Zout
- 1 Vanillestokje
- 1–2 EL zetmeel
- 1 Eierdooier (Grootte M)
- 1 TL Poedersuiker
- Bakvet en paneermeel in de vorm
Bereiding