Jarig vandaag: Em. Paus Benedictus XVI (94)

Leestijd: 3 minuten
Kirschmichel: het lievelingsdessert van Benedictus XVI (Foto EMB)
[su_heading size=”11″ margin=”30″]Vrijdag 16 april 2021-07:29- Bron: KNA -Foto: wikicoo/EMB[/su_heading]
 -Vaticaanstad- De emeritus Paus Benedictus XVI is intussen de langst levende Pontifex in de geschiedenis van de Moederkerk. Vandaag viert hij zijn 94e verjaardag.

Vandaag, 16 april viert emeritus Paus Benedictus XVI zijn verjaardag. Sinds het begin van dit jaar is de emeritus langer met emeritaat dan zijn hele Pontificaat heeft geduurd. Hij mag zich inmiddels de langst levende Paus in de geschiedenis van de Kerk noemen. De oudste dienstdoende Paus blijft echter Paus Leo XIII .

Em. Paus Benedictus XVI (94) Foto EMB)

Benedictus is volgens zijn secretaris, Aartsbisschop Georg Gänswein, gelet op zijn leeftijd in goede gezondheid. Zijn stem is zwak en slecht verstaanbaar. Volgens Gänsweins hield de emeritus Paus er rekening mee dat hij veel eerder zou sterven: “Toen hij in de lente van 2013 terugtrad, dachten hij en ik óók – moet ik eerlijk toegeven – dat hij nog maar een paar maanden te leven had, zeker geen acht jaar. Maar de goede God heeft anders beslist”, aldus Gänswein.

De emeritus neemt vanuit zijn woonstek,  het Klooster ‘Mater Ecclesiae’ in de schitterende Vaticaanse tuinen, zeer belangstellend kennis van het reilen-en-zeilen in Kerk en wereld. Onlangs deed hij nog van zich spreken door via zijn secretaris te laten weten dat hij met grote zorg kijkt naar de ontwikkelingen in de Duitse katholieke Kerk, waar het gevaar van een schisma, mede door het inslaan op de Synodalen Weg, dreigt.

Uiteraard zal de verjaardag vandaag door de Kloosterzusters met Kaffee und Kuchen gefeiert worden, naar Beiers gebruik. En het lievelingseten van de emeritus? Benedictus favoriete hapje zijn zoete desserts, zoals de Beierse ‘Kirschmichel’. Deze ‘Michel’ eet men uit een bakvormpje, waarin schijfjes brood van de dag ervoor, kersen en suiker, met eieren en melk gebakken worden. Na dann, prost Mahlzeit und ein vergelt’s Gott und noch viele Jahre !

Kirschmichel zelf bakken, alhier het recept:

Voor 4 personen:
  • kg  Kersen  
  • 200 g  Witbrood met korst 
  • 700 ml  Melk  
  • 125 g  Boter of margarine  
  • 155 g  suiker
  •  Eieren (Grootte M) 
  •    Zout  
  •  Vanillestokje 
  • 1–2 EL  zetmeel  
  •  Eierdooier (Grootte M) 
  • TL  Poedersuiker  
  •    Bakvet en paneermeel in de vorm 

Bereiding

Duur 75 Minuten
Kersen wassen en ontpitten. Brood snijden in blokjes en in 200 ml melk weken. 100 g vet en 100 g suiker cremig roeren. Eieren van eigeel scheiden. Eigeel achter elkaar inroeren. ingeweekt brood ook inroeren. Eiwit en een snufje zout met mixer of garde stijf kloppen. Een ovenvaste bakvorm (ca. 1 1/4 Liter inhoud) invetten en met paneermeel bestrooien.
Deeg en kersen afwisselend als schijven op elkaar leggen. In voorverwarmde bakoven (Electro: 175 °C/ Gas: Stand 2) 50–55 laten bakken. 10 Minuten voor einde baktijd 25 g vet in vlokken er opleggen. Met 25 g suiker bestrooien. Intussen de vanille opensnijden. 450 ml melk, vanille, 30 g suiker en 1 snufje zout koken. Neem nu alles van de haard. 50 ml melk, zetmeel en eigeel toevoegen. flink roeren. Pan weer op de haard. Met de restwarmte terwijl u krachtig roert 1x kort aan de kook brengen. Zodra u bubbles ziet, pan van het gas nemen. Al roerend laten afkoelen. Uit de oven nemen, met poedersuiker bestuiven. Vanillesaus bijvoegen.