Magufuli was al bijna twee weken niet meer in het openbaar verschenen, hetgeen tot speculaties leidde over zijn situatie. Vorige week spraken de autoriteiten nog tegen dat Magufuli iets mankeerde. Nu is bekendgemaakt dat hartfalen de doodsoorzaak is. Sinds november 2015 was hij president van Tanzania. Na zijn aantreden nam Magufuli onmiddellijk maatregelen om de overheidsuitgaven terug te dringen, onder meer door minder ministers in zijn kabinet op te nemen dan gebruikelijk (19 in plaats van 30) en zijn eigen presidentiële salaris drastisch te verlagen. Hij kreeg de bijnaam ‘bulldozer’-president vanwege zijn rigoreuze aanpak van problemen, waarbij hij niets-en niemand ontzag.
Ook schortte hij festiviteiten in het kader van de onafhankelijkheidsdag op en verving deze door een nationale opruimcampagne, in een poging de verspreiding van cholera tegen te gaan. Magufuli nam persoonlijk deel aan de schoonmaakactie. De kostenbesparingen werden geïnvesteerd in ziekenhuizen en sanitaire voorzieningen.
Magufuli was streng Katholiek. Corona noemde hij een plaag van de de duivel. Homosexualiteit en abortus waren in zijn ogen doodzonden en dienden met harde hand te worden bestreden, hetgeen hem regelmatig in aanvaring met mensenrechtenorganisaties bracht. Ook kon zich mateloos opwinden over gezinnen met, in zijn ogen, te weinig kinderen. “Zij zijn te lui hun kinderen te voeden” zei hij in een nieuwjaarstoespraak.
Magufuli werd als president internationaal bekritiseerd vanwege de mensenrechtensituatie in Tanzania. Organisaties als HRW en Amnesty voerden actie om de vrijheid van meningsuiting in het land te beschermen. De regering van Magufuli werd ervan beschuldigd de politieke oppositie sterk te onderdrukken, onder meer door het inperken en verbieden van politieke bijeenkomsten. Sinds 2015 werden diverse oppositieleden gearresteerd, drie werden door onbekenden vermoord.