Jongeren met mentale problemen krijgen later minder vaak kinderen

Leestijd: 2 minuten

Donderdag 24 april 2025 – 13:17 uur – Bron: Redactie Wereld/IPS – Beeld: MB

-Brussel- Mannen en vrouwen die in hun jeugd een diagnose kregen voor mentale klachten zoals depressie, angst of schizofrenie, blijken op latere leeftijd minder vaak voor het ouderschap te gaan. Dat blijkt uit Fins onderzoek.

Uit de analyse van de medische gegevens van meer dan 1,2 miljoen Finnen is gebleken dat wie als jongere ooit een diagnose kreeg voor een psychische aandoening, later minder vaak moeder of vader wordt. De sterkste associatie werd gevonden voor jongeren die ooit de diagnose schizofrenie kregen: deze groep had een zeer kleine kans om hun eerste kind te krijgen voor de leeftijd van 39 jaar.

Maar ook andere veel voorkomende psychische stoornissen, zoals depressie en angst, blijken de kans op het ouderschap sterk te verminderden. Mannen met de diagnose depressie hadden bijvoorbeeld 38 procent minder kans om vader te worden. Bij vrouwen werd een depressieve stoornis in verband gebracht met 19 procent minder kans om moeder te worden.

Hetzelfde verschil tussen mannen en vrouwen werd ook waargenomen bij angststoornissen.

Mannen nog minder kans

“De verschillen tussen mannen en vrouwen waren duidelijk zichtbaar voor veel stoornissen, waarbij mannen telkens een lagere kans hadden om een eerste kind te krijgen in vergelijking met vrouwen met dezelfde stoornis”, zegt Kateryna Golovina, onderzoeker aan de universiteit van Helsinki.

De studie keek daarom ook verder naar de rol van de partnerstatus, aangezien stabiele relaties vaak een belangrijke factor zijn bij het krijgen van kinderen. Ook problemen bij het aangaan of behouden van een relatie zouden een gedeeltelijke verklaring kunnen zijn voor het lagere percentage ouderschap onder mensen met psychische stoornissen.

“We vonden een duidelijk patroon”, zegt universitair hoofddocent Christian Hakulinen, hoofdonderzoeker van het project. “Mannen met mentale problemen hadden significant minder kans om samen te wonen dan vrouwen met vergelijkbare diagnoses”.

Volgens hem benadrukken de bevindingen de behoefte aan toegankelijke, hoogwaardige geestelijke gezondheidszorg voor jongeren. “Langdurige ondersteuning aanbieden kan cruciaal zijn om mensen met psychische stoornissen te helpen bij beslissingen in het leven, waaronder gezinsvorming.”

“Ons onderzoek onderstreept het belang van een goed functionerende geestelijke gezondheidszorg met een laagdrempelige toegang”, besluit Golovina. “Jongeren hebben begeleiding nodig voor hun welzijn en voor hun ambities in het leven.”

Het onderzoek is verschenen in het British Journal of Obstetrics and Gynaecology.