-Utrecht- Op DV 22 april aanstaande is kardinaal Eijk, aartsbisschop RKK te Utrecht, één van de sprekers tijdens de studiemiddag ‘De toekomst start … thuis’, een bijeenkomst waar wordt ingezoomd op gezinsbeleid en de rol van het conservatieve gezin voor de samenleving. ‘Een betere toekomst, dat wil iedereen, maar waar begin je? Een stabiele samenleving waarin iedere mens kan floreren, begint bij het investeren in gezonde en stabiele gezinnen’, aldus de omstreden organisatie ‘Gezinsplatform’.
Het initiatief voor de studiemiddag komt van de stichting GezinsPlatform in samenwerking met FAFCE (Federatie van katholieke gezinsorganisaties in Europa) en opGROEIsymposium. “Het gezin verdient meer aandacht en ondersteuning binnen maatschappij en kerk”, aldus Yvonne Koopman, voorzitter van het omstreden ‘GezinsPlatform’.
Geestelijke gezondheid
‘De samenleving is in zekere zin de spiegel van het gezin. De kenmerken die het gezin sterk maken, zoals trouw, dienstbaarheid en zelfwaarde, dreigen steeds verder uit de maatschappij te verdwijnen. Afname van de geestelijke gezondheid van met name jongeren, toenemende eenzaamheid onder ouderen en een problematische demografische ontwikkeling, zijn slechts een paar gevolgen die zich steeds dringender aandienen. Kardinaal Eijk staat op de studiemiddag stil bij deze onderwerpen,’ zo kondigt de organisatie aan.
Naast kardinaal Eijk geven ook Hélène Selderhuis (beleidsadviseur Europarlement SGP) en Vincenzo Bassi (voorzitter van FAFCE) een lezing.
Ophef
De conservatief organisatie ‘Gezinsplatform’, onder leiding van Yvonne Koopman, zorgt regelmatig voor ophef met haar standpunten. Zo kwam de club regelmatig in opspraak met commentaren richting voormalig gezondheidsminister Kuipers. Commentaren die geliefd zijn bij onder andere het Reformatorisch Dagblad.
In vele parochies worden geschriften van het ‘Gezinsplatform’ geweigerd vanwege onchristelijke standpunten inzake LHBTI’ers of gescheiden ouders. GezinsPlatform behoorde ook tot de actiegroepen die zich teweerstellen tegen vrijzinnige opvattingen over gender. De organisatie sprak zich onder meer uit tegen een Koningsspelenlied van Kinderen voor Kinderen, dat in 2021 op basisscholen in heel Nederland werd gezongen.
De Stichting Ether Reclame (Ster), de organisatie die de reclamezendtijd op de publieke zenders verkoopt, heeft vele klachten gekregen over een omstreden antitransgenderspotje van de website Gendertwijfel. Dat laat directeur Frank Volmer van de Ster weten. Naast bij de Ster, zijn ook bij de NPO en de Reclame Code Commissie (RCC) veel klachten binnengekomen. In het spotje, dat de afgelopen week veel op NPO Radio 1 te horen was, deelt een ‘moeder’ haar bezwaren over transgender zijn: “Geslacht is toch geen keuze?” Zij roept de Tweede Kamer op de wet tegen te houden.
Volmer zegt dat de Ster heel lang heeft nagedacht over het toestaan van het omstreden antitransgenderspotje. “Wij hadden twee bezwaren. Wij wilden dat op de website Gendertwijfel.nl duidelijk zichtbaar zou zijn wie de opdrachtgever was: wij zijn geen podium voor anonieme boodschappen.” Volgens Volmer heeft de verantwoordelijke, Stichting Gezinsplatform Nederland, dat een ‘christelijke’ achtergrond heeft, aan deze eis voldaan. “Daarnaast maken wij een inschatting of een reclame voldoet aan het criterium ‘goede smaak’.”
Ook op het Ministerie van Volksgezonheid moeten minister Conny Helder (VVD); minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra (D66) en staatssecretaris Maarten van Ooijen (CU) het regelmatig ontgelden, wanneer maatregelen of wetswijzigingen -in de ogen van ‘Gezinsplatform’- niet volgens de behoudende rooms-katholieke leer zijn.