Kardinaal Pell over Duitse Synodale Weg: “Paus gaat ingrijpen als schisma dreigt”

Leestijd: 2 minuten
Maandag 09 mei 2022 – 06:27 – Bron: Redactie kerk/A. Springer – Beeld: Publiek domein
 -Rome- De Australische kardinaal Pell zegt een groot vertrouwen te hebben in Paus Franciscus. De kerk is gericht op Christus en de openbaring en niet op sociologie en geneeskunde, benadrukt hij.

Schisma

Paus Franciscus zal ingrijpen om een ​​dreigend schisma in de kerk van Duitsland te voorkomen als de ‘Duitse Synodale Weg’ uit de hand dreigt te lopen, dat zegt kardinaal George Pell in een interview met dagblad ‘Catholic Herald’. De Paus zal gebruik maken van de mogelijkheden van zijn ambt om de eenheid binnen de kerk te bewaren volgens de leer van Jezus Christus en de apostelen.

Ik heb een groot vertrouwen in Paus Franciscus, zegt Pell. De Paus zal moeten spreken om de traditie van de kerk te verduidelijken en te bewaren. Een bijzondere taak van het Petrusambt is het bewaren van de apostolische traditie en het bewaren van de eenheid van de kerk.

‘Hete hangijzers’

De kardinaal sprak in het bijzonder over twee ‘hete hangijzers’ die de Duitse Synodale Weg wil aanpakken. Pell benadrukt dat de kwestie van de wijding van vrouwen tot het priesterambt en de ethische evaluatie van homoseksualiteit duidelijk door de kerk zijn beantwoord. Je kunt hier als wereldkerk niet tussen verschillende opties kiezen.

“De kerk is gericht op Christus, op de openbaring en op de Joods-Christelijke traditie en niet op sociologie of geneeskunde”, aldus Pell tegen de Duitse bisschoppen en theologen.

Kerkgeschiedenis

Pell herinnert zich de open brief die meer dan 70 bisschoppen onlangs aan de kerk in Duitsland schreven. Kardinaal Pell was ook een van de ondertekenaars. De brief waarschuwt Duitse bisschoppen voor de radicale veranderingen die de Duitse Synodale Weg voor ogen heeft. Als deze ingrijpende veranderingen daadwerkelijk worden doorgezet, zal dit onvermijdelijk leiden tot een schisma en een keuze voor de wereld en haar ideologieën, in plaats van een keuze voor Jezus Christus. De Duitse bisschoppen geloven dat de kerk alleen kan overleven wanneer zij de opvattingen van de wereld deels overneemt. De kardinaal benadrukt met klem dat de kerkgeschiedenis het tegendeel heeft laten zien.

Unie

Duitse theologen van naam en faam nemen de uitspraken van Pell ‘met een korreltje zout’, zij wijzen op de wens van de Paus om de wereldkerk de mogelijkheid te bieden om regionale accenten in te voeren, bijvoorbeeld in Zuid Amerika, dat zou in Europa óók kunnen, zo zeggen zij. Ook zien zij mogelijkheden om zelfstandig verder te gaan en met Rome geunieerd te blijven, zoals bijvoorbeeld de Armeens Katholieke kerk.