Kardinaal Pizzaballa: “Zuid-Libanon dreigt een nieuw Gaza te worden”

Leestijd: 3 minuten

Donderdag 27 juni 2024 ~07:22 uur ~ Bron: Redactie Kerk/VN/CNN ~ Beeld: Pílulas Litúrgicas

-Beiroet-Een paar dagen geleden verzekerde de maronitische aartsbisschop van Tyrus dat er, naast Gaza, nu óók al sprake is van een oorlogssituatie in Zuid-Libanon. De kardinaal-patriarch van Jeruzalem  Pierbattista Pizzaballa, die op bezoek in Rome is, sprak op Radio Vaticaan over de situatie in Israël, Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

“De afgelopen maanden is de situatie niet veel veranderd ten opzichte van een jaar geleden, met vallen en opstaan. Gaza is nu verdeeld tussen noord en zuid, Rafah en Gaza-stad. Er was een tijd dat er, vooral in het noorden, meer humanitaire hulp arriveerde. Nu is het weer een beetje ingewikkeld. Er is bijvoorbeeld een gebrek aan vlees. Water is een doorlopend probleem en over het algemeen is de algehele situatie nog steeds erg slecht. Er is nog geen licht aan het eind van de tunnel. Het lijkt mij niet dat de onderhandelingen tot iets leiden en dat er bij de partijen een reële wens bestaat om tot een overeenstemming te komen”, aldus de kardinaal.

Vernietiging
Er is sprake van totale vernietiging. Gaza-stad is vrijwel volledig verwoest, er zijn veel slachtoffers. Cijfers zijn moeilijk te geven, maar het is dramatisch. Israël stuurt aan op burgerslachtoffers maken en dat zijn er veel, heel veel. Hoe de samenleving hier weer moet worden opgebouwd is dé grote vraag. Buitenstaanders, waaronder journalisten die met gevaar voor eigen leven het gebied binnengaan, spreken van een bijkans onmogelijke opgave wanneer het gaat om wederopbouw.

De haat tussen de partijen is groot, het trauma nog groter. Het zal tijd vergen om de omvang van het trauma dat iedereen heeft getroffen en de gevolgen ervan te begrijpen. Het is duidelijk dat men zal moeten herbouwen. Er is een wil tot wederopbouw, zeggen ingewijden. Maar hoe, met welke criteria en met wie? Het is nog vroeg om dat te zeggen.

Westelijke Jordaanoever

De Westelijke Jordaanoever stond altijd al gelijk aan een vat vol explosieven, de problemen zijn voortdurend, vrijwel dagelijks, vooral in sommige gebieden in het noorden, in de gebieden Jenin en Nablus. Er zijn voortdurend botsingen tussen Israëlische kolonisten en Arabische dorpelingen, waardoor nog meer verwijdering tussen de groepen ontstaat die niet tot iets goeds zal leiden. Ook in de Israëlische politiek neemt onderling de hardheid in de discussies toe.

Het interne debat bestaat in Israël en ook in Libanon: niemand wil oorlog, maar niemand lijkt in staat deze te stoppen. Als het noordelijke front opengaat, zal dat zeker een tragedie zijn, vooral voor Libanon, dat het risico loopt een nieuw Gaza te worden, zeer zeker het zuidelijk deel. De vlam lijkt ieder moment in de pan te kunnen slaan.

De christenen

Christenen kunnen goed ‘door één deur’ met de islamitische bevolking, helaas is dat niet zo met de Joodse inwoners. De situatie in Gaza, maar ook op de Westelijke Jordaanoever was en is zeer problematisch. Er heerst een situatie van verlamming, er is weinig tot geen werk en dat maakt de perspectieven om te emigreren steeds aantrekkelijker, helaas vooral voor christenen.

Het bereiken van vrede lijkt op dit moment een doel dat te ver weg is. Op dit moment moet de politiek, de internationale gemeenschap, vooral werken aan het stoppen van het conflict. Het bereiken van vrede en het komen tot serieuzere politieke perspectieven zal ongetwijfeld veel tijd vergen. De internationale gemeenschap moet een manier vinden waarop Israël en Hamas het conflict kunnen beëindigen en een staakt-het-vuren kunnen bereiken dat een eerste stap betekent naar vrede en stabiliteit.
Verenigde Staten

De Amerikaanse verkiezingen in november dit jaar zullen ongetwijfeld een rol spelen en kunnen als katalysator werken. Maar van de VS moeten geen wonderen worden verwacht, zeker niet bij een overwinning door Trump. Er moet een dialoog komen tussen Israël en Hamas en eventueel Hezbollah.

Het Latijnse Patriarchaat probeert hulp te bieden. Deze week moeten de eerste voorraden van enkele tonnen voedsel en basisbehoeften arriveren. Er is veel werk te doen, er zijn ruim twee miljoen mensen die hulp nodig hebben. Met de moed der wanhoop en beperkte middelen probeert de kerk te helpen waar zij maar kan. Kardinaal Pizzaballa daarover: “De Heilige Vader is altijd heel dicht bij ons geweest en is dat nog steeds. Zoals zoveel bisdommen over de hele wereld.”