-SYDNEY- (KNA) De Aartsdiocese Sydney herdenkt deze zondag de officiële aankomst van de twee eerste Katholieke Priesters, 200 jaar geleden, in Australië.
De Paters John Joseph Therry en Philip Conolly waren op 3 mei 1820 met een schip met 100 gedetineerden aan boord, vanuit Engeland, in Sydney aangekomen. Dit feit markeert de oprichting van de officiële Katholieke Kerk, aldaar.
Aartsbisschop Anthony Fisher zal bij het graf van Therry in de crypte van de St. Mary’s Kathedraal een krans leggen en in zijn preek de historische betekenis van de beide grondleggers van de Australische katholieke Kerk eren, deelde de Diocese vrijdag mee. Therry werkte 40 jaar in Sydney en bouwde een reputatie op als strijder voor sociale gerechtigheid en de rechten van de Aboriginals.
Met de aankomst van de eerste vloot met 756 strafgevangenen en 550 bemanningsleden aan boord van de elf schepen tellende vloot, in januari 1788, begon de kolonisatie van Australië. En deel van de gevangenen bestond uit Ierse Katholieken, die tegen de bezetting van hun land door Groot-Brittannië vochten. Het Katholicisme was derhalve in de Britse strafkolonie Australië verboden. De Katholieke politieke gevangenen uit Ierland werden gedwongen, aan Anglicaanse Kerkdiensten deel te nemen. Hun eigen geloof konden zij alleen ondergronds belijden.
Katholieke Kerk vandaag de dag grootste Kerk in Australië
De eerste Katholieke Priesters – James Harold, James Dixon en Peter O’Neill – kwamen in 1800 wegens hun deelname aan rebellie van de Ieren tegen Groot-Britannië als criminelen naar Sydney.
In 1803 kreeg Pater Dixon toestemming, Katholieke Missen te lezen. Maar daar kwam nog geen jaar later alweer een einde aan, na een door Ierse gevangenen geleide opstand. Therry en Conolly waren 200 jaar geleden de eerste Katholieke Priesters, aan wie de Anglicaanse Koloniale machthebbers uit Groot-Brittanië alsook het Vaticaan, toestemming gaven tot het vieren van Katholieke Missen in Australië.
Katholieke president
Sinds hun bescheiden ondergrondse aanvang, heeft zich de Katholieke Kerk opgewerkt tot de Kerk met de grootste aanhang in Australië. Al decennia, voordat met John F. Kennedy de eerste Katholiek President van de USA werd, kozen de Australiërs in 1929 met James Scullin van de Labor-Party een Katholiek tot Minister-president.
Sinds de 1970er jaren hebben de Pausen Paulus VI, Johannes Paulus II en Benedictus XVI Australië bezocht. In de afgelopen jaren kwam de Katholieke Kerk in Australië vooral negatief in het nieuws: Het proces tegen Kardinaal George Pell vormt het dieptepunt van de misbruikschandalen in de Australische Kerk. Er zijn 1750 Katholieke scholen in het land met 765,000 studenten.
Na geweldige opbouw, komt de afbouw
In de laatste jaren is het aantal Katholieken, mede door de misbruikschandalen, afgenomen, van 2011 tot 2016, bleek uit onderzoeken dat 48 procent van de Australiërs zich eigenlijk als atheïst beschouwd. “Wij zien zowel bij Katholieken als Anglicanen een gestage teruggang in zowel kerkgang als aanhang” aldus onderzoeker Prof. Singleton van de Deakin Universiteit.
Volgens Singleton is het opmerkelijk dat toch meer Katholieken dan Protestanten trouw blijven aan hun Kerk. Hij ziet hierin vooral de hand van Paus Franciscus, die erg geliefd is. Volgens Singleton hebben vele Australische katholieken er vertrouwen in dat de huidige Paus de ‘rotzooi’ in de Kerk kan en zal opruimen.
Een andere reden de Kerk de rug toe te keren ligt in de wereldwijde secularisering, de Kerk wordt niet langer als het middelpunt van een lokale samenleving gezien.
De toekomst van de Kerk ligt ook voor een groot gedeelte bij de misbruikslachtoffers en hun families, met name hoe zij de strafzaken en de juridische aanpak ervaren. “Gerechtigheid voor de slachtoffers en openheid van de Kerkleiding, maar ook het erkennen van fouten en de wil om iets dergelijks in de toekomst te voorkomen. Ik denk dat dat ook de aanpak van Paus Franciscus is en dat ervaren vele Australiërs ook zo” aldus Prof. Singleton.