[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees voor”]
-Houston- De katholieke bekeerling Jonathan Lunine, natuurkundige en hoofdwetenschapper bij ruimtevaartonderzoekcentrum NASA, gaf afgelopen vrijdag een lezing in Washington waar hij besprak hoe de zoektocht naar buitenaards leven het goddelijke ontwerp van het universum kan onthullen. Nieuwszender 1010WINS was aanwezig.
Jonathan Lunine, bekeerd tot het katholicisme en vooraanstaand NASA-wetenschapper, sprak tijdens de conferentie voor honderd katholieke wetenschappers in Washington, DC, in het kader van een evenement georganiseerd door de Katholieke Universiteit en de Vereniging van Katholieke Wetenschappers.
De conferentie vond plaats na de Misviering in de kathedraal van Sint Matteüs de Apostel, bij gelegenheid van de herdenking van het feest van Sint Albertus, patroonheilige van de wetenschappers. Dit initiatief wil gehoor geven aan de oproep van de heilige Johannes Paulus II om geloof en wetenschap te integreren in het intellectuele en spirituele leven. In 1622 werd Albertus door Paus Gregorius XV zalig verklaard. De heiligverklaring vond plaats op 16 december 1931 door Paus Pius XI. Deze Paus benoemde hem tegelijk tot kerkleraar en patroonheilige van de wetenschap.
NASA missies
Lunine, wiens werk bij NASA missies omvat welke gericht zijn op de mogelijkheid van microbieel leven op manen zoals Europa, Enceladus en Titan, deelde zijn visie op hoe wetenschap een weg kan zijn om de goddelijke schepping te begrijpen. “De geest is een geschenk van God dat ons in staat stelt de glorie van Zijn schepping te begrijpen”, zei hij.
De wetenschapper legde uit dat de zoektocht naar microbieel leven, indien gevonden, een manifestatie zou zijn van de intrinsieke orde van het universum, ontworpen door God. Volgens hem bieden deze manen, rijk aan water, de meest gunstige omstandigheden voor het herbergen van leven en vormen zij het middelpunt van wetenschappelijke missies die tussen 2030 en 2040 zouden kunnen worden afgerond.
Engelen
Naast de wetenschappelijke implicaties ging Lunine in op mogelijke theologische vragen als er intelligent leven op andere planeten zou worden ontdekt. Deze omvatten vragen over verlossing, erfzonde en hoe Christus in andere werelden zou hebben gehandeld. ‘Het is moeilijk voor te stellen dat welke beschaving dan ook is gevallen, gegeven het feit dat zelfs sommige engelen dat hebben gedaan’, stelde hij.
Het onderwerp is ook aangestipt door Paus Franciscus, die er in 2015 op wees dat alles in het universum een goddelijke intelligentie weerspiegelt, en benadrukte dat onze perceptie van de kosmos voortdurend evolueert, net zoals gebeurde met de ontdekking van Amerika.
De Rooms-katholieke kerk heeft geen officieel standpunt over het bestaan van buitenaards leven, maar gebeurtenissen als deze benadrukken hoe geloof en wetenschap naast elkaar kunnen bestaan en het menselijk begrip van de plaats van de mensheid in het universum kunnen verrijken.