Katholieke uitvaart voor Bouterse?

Leestijd: 2 minuten

Maandag 30 december 2024 – 15:05 uur – Bron: Redactie Kerk/ABC – Beeld: Pieter van Maele

-Paramaribo- Er is nog steeds geen duidelijkheid over het afscheid rond de voormalig Surinaamse president Desi Bouterse.

Bouterse is rooms-katholiek opgevoed en ging naar school bij de fraters van Tilburg. Tijdens zijn militaire loopbaan in Nederland bezocht hij ook met enige regelmaat de rooms-katholieke Mis. Bij terugkeer in Suriname deed Bouterse dát, wat veel Surinaamse christenen doen: hoppen van de ene religie naar de andere en weer terug.

De verschillen -in de ogen van veel Surinamers-  tussen katholiek en protestants, en de winti-religie, zijn vaak flinterdun. Bijgeloof kent eveneens een sterke traditie.

RK-kerk

De katholieke kerk in Suriname heeft altijd afstand gehouden van Bouterse. Eerdere bisschoppen weigerden hem zelfs te ontmoeten uit angst in het coup- en executieschandaal verwikkeld te raken. Bouterse groeide in zijn jonge jaren katholiek op, maar in 2006 bekende hij zich tot de evangelische gemeente ‘Gods Bazuin’ van dominee Steve Meyer, die op zijn beurt veel aanhang had onder de aanhang van de Nationale Democratische Partij van Bouterse. In Later jaren zou hij ook weer afstand van deze gemeente hebben genomen om een intense band op te bouwen met Winti-voorgangers.

Winti is een van oorsprong Afrikaanse godsdienst, waarin centraal staat het geloof in gepersonifieerde bovennatuurlijke wezens, die van een mens bezit kunnen nemen en zijn bewustzijn uitschakelen, waarna zij verleden, heden en toekomst kunnen openbaren en ziekten van allerlei aard kunnen genezen. De Winti-religie werd door West-Afrikaanse slaven in de slavernijperiode meegenomen naar Suriname.

De raadsels rond het overlijden van “Bouta’ ,  zoals de Surinamers Bouterse noemen, zijn nog steeds niet opgelost en voer voor allerlei (complot)theorieën: Wie bracht het stoffelijk overschot naar het huis waar Bouterse ’s vrouw woont? Wat is de doodsoorzaak? Wie zijn de personen die het stoffelijk overschot vervoerden? Is Bouta door de VS omgebracht in opdracht van de Nederlandse of Surinaamse overheid? enz.

Of bisschop Choenie voor zal gaan of aanwezig zal zijn bij een uitvaart is onduidelijk. Wel is inmiddels duidelijk dat Bouterse geen staatsbegrafenis krijgt.

Geef een reactie op dit artikel