Meer zelfbeschikking
Volgens een rapport dat het aartsbisdom Keulen op zijn website heeft gepubliceerd, roept de meerderheid van de deelnemers op tot meer zelfbeschikking van de kant van de gelovigen. De macht van de kerkleiding en priesters moet aanzienlijk worden verminderd. Ambten, diensten en functies mogen slechts voor een beperkte tijd worden toegewezen en parochianen moeten een democratische stem hebben, bijvoorbeeld bij de verkiezing van een bisschop.
Aan de online-enquête met de titel ‘Vertel de Paus – hoe moet de toekomst van de kerk eruit zien?’ namen 1.728 mensen deel van 1 februari tot 18 maart – ongeveer 140 van hen vertegenwoordigden een groepering binnen de kerk. Zij hebben 5.432 berichten en 1.247 reacties ingediend. Het deelnameformulier dient ter voorbereiding op de wereldsynode over de toekomst van de kerk die Paus Franciscus in oktober 2023 heeft gepland. Door hem geformuleerde vragen dienen eerst op lokaal niveau te worden behandeld.
Het celibaat moet vrijwillig zijn en niet verplicht
In het eindrapport pleiten de deelnemers voor een “scheiding der machten zoals in democratieën” in plaats van “priestergerichtheid”. Bovendien moeten mensen van welke seksuele geaardheid dan ook en mensen die zijn hertrouwd, zich volledig geaccepteerd voelen in de Rooms Katholieke gemeenschap. Koppels van hetzelfde geslacht moeten in de kerk kunnen trouwen en gescheiden Katholieken moeten kunnen hertrouwen. Een schuldbekentenis door de kerk voor de discriminatie en persoonlijk letsel van niet-heteroseksuele mensen wordt geëist. Arbeidsplaatsen in de kerk moeten worden ingevuld, ongeacht geslacht en seksuele geaardheid. “Vrouwen en transgenders moeten alle gewijde ambten in hun roeping kunnen bekleden.” Het celibaat moet vrijwillig zijn en niet verplicht.
Misbruik
Verder eisen de respondenten een volledige afhandeling van de gevallen van misbruik. Hiërarchische structuren zouden dit in het verleden sterk hebben belemmerd. De antwoorden omvatten ook verzoeken om het ontslag van aartsbisschop Rainer Maria Woelki van Keulen, die kritiek had gekregen vanwege het omgaan met misbruik; Over het algemeen zijn deze echter niet zo talrijk, “maar ze zijn urgent en aanwezig in de loop van de dialoog en soms scherp besproken”, aldus het rapport.
De resultaten worden dit weekeinde besproken tijdens een diocesane vergadering. Volgens het aartsbisdom zullen daar 150 afgevaardigden bijeenkomen – de helft bestaande uit het hoogste adviesorgaan van de aartsbisschop, de diocesane pastorale raad en een dwarsdoorsnede van mensen uit het aartsbisdom. Maandag willen Woelki en hulpbisschop Steinhäuser met journalisten praten over de onderzoeksresultaten. Steinhäuser was tijdens de pauze van Woelkis met het onderzoek begonnen.