In de eerste aflevering staat oude en nieuwe energie centraal. Kefah bezoekt een windturbinepark op het IJsselmeer. Zo’n turbine kan met één uur draaien al genoeg energie leveren om een paar huishoudens een heel jaar lang van stroom te voorzien. Daarna duikt Kefah letterlijk in het diepe verleden. Samen met oud-mijnwerker Charlie bezoekt hij de Limburgse mijnen. De sluiting van die mijnen had destijds grote financiële en sociale impact voor de regio. Iets wat ook dreigt te gebeuren in Polen, Kefahs volgende stop.
Polen kent nog een actieve mijnindustrie. De toezegging om te stoppen met de steenkoolindustrie is gedaan, maar er zijn nog altijd zo’n 70.000 mijnwerkers in het land. Kefah ontmoet Krzysztof, die werkzaam is in een steenkolenmijn. Maar ook spreekt hij Jacek, die een aantal jaar geleden de keuze maakte om te stoppen als mijnwerker en nu kapper is.
In het vervolg van de vierdelige serie reist Kefah naar Zweden, waar hij ontdekt dat het land nog lang niet zo klimaatneutraal is als je misschien zou denken. In de aflevering in Duitsland en Zwitserland staat de auto-industrie centraal en in Spanje en Frankrijk gaat hij op zoek naar groene veranderingen in de culinaire wereld.
De Oude Wereld, de dingen die voorbijgaan, vanaf zaterdag 8 januari om 19.50 uur bij de EO op NPO 2