Tevens twijfelt de Aartsbisschop van de Tasmaanse hoofdstad Hobart aan het nut van de, afgelopen woensdag door het parlement van de Australische deelstaat aangenomen wet, tot bestrijding van sexueel misbruik. “Ik geloof, dat een dergelijke wet de bescherming van kinderen en zwakkeren niet zal verbeteren. Het zal eerder een tegenovergesteld effect hebben. Daders zullen uit angst voor aangifte nauwelijks nog zware zonden komen biechten”, zei Porteous.
Tot 21 jaar celstraf bij negeren van de wet
De nieuwe wet verplicht alle burgers, vooral Priesters, Politie-ambtenaren, leerkrachten en medewerkers in de gezondheidszorg, die kennis dragen van misbruikzaken, deze onverwijld te melden. Het niet doen van een melding kan tot 21 jaar gevangenisstraf opleveren.
Tasmanië is na Zuid-Australië, Victoria, het Northern Territory en de stadstaat Canberra de vijfde Australische staat, die Priesters wettelijk bij misbruikzaken tot een breuk met het Biechtgeheim dwingt. In de Australische Katholieke Kerk zouden de afgelopen decennia tienduizenden misbruikzaken zijn voorgekomen, die deels door de hoogste Kerkelijke en burgerlijke instanties in de doofpot kwamen.
Meerdere deelstaten voerden daarop wetgeving in, die zonder uitzondering iedereen tot aangifte verplichten, die op de hoogte zijn van sexueel misbruik – óók, als die kennis tijdens een Biecht of in een Pastoraal gesprek naar voren komen. De wetten zijn voortgekomen na onderzoeken door een door de overheid ingestelde commissie naar sexueel misbruik. Uit deze onderzoeken kwam naar voren, dat de commissie over gevallen hoorde, “waarin daders, die sexueel misbruik van kinderen gebiecht hadden, vergeving zochten en zich daarna opnieuw aan misbruik schuldig maakten”.
Diverse Australische Bisschoppen hebben zich inmiddels in niet-mis-te-verstane bewoordingen tegen de wet uitgesproken. Het Kerkrecht kent voor de breuk van het Biechtgeheim door een Priester automatisch de excommunicatie.
Foto: Pixabay