Kerk in Zwitserland had in 2022 te maken met een recordaantal verlatingen

Leestijd: 3 minuten
Zaterdag 4 november 2023 -06:13 uur – Bron: Redactie Kerk/SRG- Beeld: Publiek domein

-Zürich- Het aantal Rooms-Katholieken dat zich in 2022 uitschreef uit de Kerk in Zwitserland is naar een recordhoogte gestegen, zo blijkt uit nieuwe cijfers die deze week zijn gepubliceerd. Het overtreft de cijfers van vorig jaar, die al historische hoog waren en het einde lijkt nog niet in zicht. Lees verder onder de reclame>

 

Het Zwitserse Instituut SPI (Schweizerische Pastoralsoziologische Institut) in St. Gallen meldt dat vorig jaar 34.561 mensen zich officieel hebben laten uitschrijven, dat is een stijging ten opzichte van 2021, toen verlieten 34.182 parochianen hun Kerk.

De cijfers voor 2022 representeren een daling van 1,3% in het aantal geregistreerde parochianen, waardoor het aantal ingeschreven Rooms-Katholieken is teruggebracht tot 2,89 miljoen, op een bevolking van 8,7 miljoen.

Misbruik

De SPI voorspelt dat het aantal uitschrijvingen hoog zal blijven, ook over 2023, als belangrijkste oorzaak geeft SPI de misbruikcrisis aan die de Zwitserse Kerk op haar grondvesten doet schudden.

De Zwitserse Bisschoppenconferentie maakte op 10 september bekend dat het Vaticaan toestemming had gegeven voor een voorlopig canoniek onderzoek naar beschuldigingen tegen verschillende Bisschoppen. Op 12 september publiceerden onderzoekers een voorlopige studie naar misbruik in de Zwitserse Katholieke Kerk, daarin kwamen 1.002 gevallen van misbruik door geestelijken en leken sinds 1950 naar voren.

Reputatie

“De reputatie van de Rooms-Katholieke Kerk is de afgelopen weken en maanden aanzienlijk verslechterd. Het rapport over de geschiedenis van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk in Zwitserland heeft bij het publiek het vertrouwen in de Kerk ernstig ondermijnd,” aldus SPI.

“Het rapport meldt over een systematische verhulling van misbruikzaken en er was meer  bescherming voor de agressors dan de slachtoffers. Nu steeds meer zaken in de openbaarheid komen is de verwachting dat nieuwe beschuldigingen, van personen die een levenlang hebben gezwegen, óók naar boven komen”, vreest SPI.

Toetredingen

Toch is er ook nog positief nieuws te melden. Uit cijfers blijkt dat in 2022 1.080 mensen tot de Rooms-Katholieke Kerk in Zwitserland zijn toegetreden. Hoewel dit een stijging is vergeleken met 2021, toen er 910 nieuwe mensen binnenkwamen, betekent dit dat voor elke persoon die tot de Kerk toetreedt, er 32 vertrekken.

Het instituut constateert dat er grote regionale verschillen zijn in het aantal uitschrijvingen. De Zwitserse Confederatie, bestaat uit 26 kantons. Volgens de SPI worden er in de westelijke kantons Genève, Wallis, Neuchâtel en Vaud vrijwel geen uitschrijvingen geregistreerd. Dit komt waarschijnlijk omdat het lidmaatschap niet gekoppeld is aan de verplichting om Kerkbelasting te betalen, zoals in andere kantons wel het geval is. De tarieven van de Kerkbelasting variëren van kanton tot kanton.

In kantons die een Kerkbelasting heffen, kunnen Katholieken de betaling alleen stopzetten door een schriftelijk verzoek in te dienen bij hun eigen parochie met de mededeling de Kerk te willen verlaten.

Het kanton met het hoogste aantal uitschrijvingen in 2022 was Basel-Stadt, waar 3% van de Katholieken vertrok. Zij worden gevolgd door de noordelijke kantons Aargau en Solothurn, met respectievelijk 2,7% en 2,2%. De drie kantons liggen dicht bij Duitsland, dat in 2022 ook een nieuw record brak wat betreft het jaarlijkse vertrek uit de Katholieke Kerk.

Buurland Oostenrijk noteerde ook een nieuw hoogtepunt in 2022, met 90.975 Katholieken die zich in 2022 uitschreven. Van de Duitstalige landen is de daling van 1,3% in het Zwitserse kleiner dan de daling van 2,4% in Duitsland en 1,9% in Oostenrijk.