-Kampen- Het stadje Kampen staat volop in de schijnwerpers inzake religie. Momenteel wordt in één van de plaatselijke PKN-kerken actie gevoerd tegen uitzetting van een Armeens gezin, door middel van kerkasiel.
Maar Kampen zet de kerk óók anderszins op de kaart. De jaarlijkse Actie Kerkbalans is vandaag officieel van start gegaan in de Broederkerk in Kampen. Met deze landelijke actie worden kerkleden opgeroepen om een financiële bijdrage te leveren aan hun plaatselijke kerkgemeenschap.
Waarom de keuze viel op Kampen voor de officiële aftrap? Volgens Anna Kruse, betrokken bij de organisatie van Actie Kerkbalans, is dat geen toeval. “We kiezen altijd voor bijzondere locaties met een rijke kerkelijke historie. Kampen is van oudsher een kerkelijke stad met prachtige kerken, zoals de Broederkerk waar we vandaag te gast zijn. Bovendien sluit het goed aan bij het thema van dit jaar: ‘muziek’. Kampen heeft een uitstekend jongenskoor, en muziek is een geschenk dat de kerk niet alleen intern, maar ook aan de maatschappij geeft.” De bijeenkomst in Kampen staat in het teken van dit muzikale thema, met toespraken en optredens waarin het belang van muziek binnen de kerk wordt belicht. Kroeze benadrukt dat belangstellenden vandaag van harte welkom zijn om de aftrap mee te maken.
Kerkbalans vitaal voor voortbestaan kerken
Volgens Kruse is de Actie Kerkbalans onmisbaar om de toekomst van plaatselijke kerken veilig te stellen. Het aantal kerkgangers daalt nog steeds al gloort er kentering aan de horizon, maat tegelijkertijd worden de kosten hoger door de inflatie. “Veel mensen hechten aan hun kerkgebouw vanwege herinneringen aan bijvoorbeeld huwelijken, dopen of uitvaarten. Als je wilt dat het blijft bestaan, dan is financiële steun essentieel.” Zij wijst erop dat veel trouwe kerkleden bereid zijn iets extra’s te geven, ondanks de toenemende financiële druk. Zelfs na een dure decembermaand. “Toch willen wij nadrukkelijk ook mensen aanspreken die minder frequent naar de kerk komen, maar deze wel belangrijk vinden. Geef voor je kerk, zorg dat die blijft.”
Hoewel januari voor veel huishoudens een uitdagende maand is, blijft het voor Kerkbalans hét moment om de actie onder de aandacht te brengen. “Mensen kunnen het hele jaar door geven,” zegt Kruse. “De landelijke start in januari helpt juist om de focus op deze actie te leggen.” Met de opbrengsten van Actie Kerkbalans kunnen kerken niet alleen hun gebouwen onderhouden, maar ook activiteiten en maatschappelijke initiatieven blijven organiseren. Het is volgens Kruse dan ook van groot belang dat kerkleden samen de financiële verantwoordelijkheid dragen.