Kerkbestuur in Musselkanaal weggestuurd (update)

Leestijd: 2 minuten

 

-MUSSELKANAAL- Het dagelijks locatiebestuur van de Rooms-Katholieke Heilige Antonius van Paduakerk in Musselkanaal is oneervol ontslagen door het overkoepelende Parochiebestuur van de Heilig kruis-parochie van Zuid-Oost-Groningen na een hoogoplopend conflict over een accountantsrapport, meldt een medewerker de Antoniuskerk.

‘Onjuistheden’

Onder het overkoepelend bestuur van de Parochie van het Heilig Kruis vallen behalve de Antoniuskerk nog vier RK-kerken in Zuid-Oost groningen, te weten Stadskanaal, Mussel-Kopstukken, Ter-Apel en Zandberg.

Het conflict met de locatieraad in Musselkanaal draait er om dat het lokale kerkbestuur zonder medeweten van het Parochiebestuur financiële gegevens en bestuursbesluiten aan de accountant ter beschikking zou hebben gesteld. De accountant heeft vervolgens op basis van die gegevens een rapport met bevindingen over de jaarcijfers opgesteld waarin volgens het Parochiebestuur onjuistheden staan.

Woordvoerder Lammert de Hoop van het Bisdom Groningen Leeuwarden meldt in het Dagblad van het Noorden dat de locatieraad met het doorspelen van de gegevens aan de accountant volgens het Parochiebestuur ‘buiten zijn boekje is gegaan’. De Hoop geeft aan dat het verschijnen van het accountantsrapport de aanleiding voor het oneervol ontslag was, maar dat er daarvoor ook al enkele keren een verschil van mening was tussen de locatieraad en het overkoepelend parochiebestuur.

Meningsverschillen over grondslagen in jaarstukken

‘Volgens het Parochiebestuur zijn er herhaaldelijke gesprekken geweest met de locatieraad over de jaarcijfers’, staat in een bericht op de website van de Antoniuskerk. ‘Er zijn meningsverschillen over grondslagen van onroerende goederen, legaten, waardering en participatie beleggingsportefeuille, vorderingen en schulden in de jaarstukken van de locatie Musselkanaal. Het door de accountant (de derde aan wie de gegevens ter beschikking zijn gesteld) opgestelde rapport met bevindingen over de jaarcijfers was uiteindelijk de bekende druppel. Dit leidde tot een definitieve vertrouwensbreuk tussen beide partijen en het oneervol ontslag van de voltallige Locatieraad. In het rapport met bevindingen staan volgens het Parochiebestuur onjuistheden, die verder niet meer zijn besproken met de locatieraad.’

Oneervol ontslag te zwaar middel

Op de website van de Antoniuskerk wordt gemeld dat het Parochiebestuur onlangs tijdens een drukbezochte informatiebijeenkomst voor Parochianen uitleg heeft gegeven over de onenigheid. Veel parochianen zouden het oneervol ontslag van het locatiebestuur een veel en veel te zwaar middel vinden. ‘De verklaring van het Parochiebestuur leidde tot veel vragen en hoog oplopende emoties bij de aanwezigen. Zij vonden het oneervol ontslag een te zwaar middel. De leden van de ontslagen locatieraad zijn onnodig beschadigd en dit vinden de aanwezige Parochianen onaanvaardbaar. Men vindt  dat de schuld ten onrechte op het bordje van de locatieraad komt te liggen. Het heeft in hun ogen meer te maken met communicatie, aannames en onuitgesproken verwachtingen.’

Gesprek met Bisschop van den Hout

Woordvoerder De Hoop benadrukt dat de locatieraad in Musselkanaal en het Parochiebestuur nog wel met elkaar in gesprek zijn over een oplossing en in mei met elkaar om de tafel gaan. Bisschop Ron van den Hout is bij dat overleg persoonlijk aanwezig. Het aantal verontruste Parochianen in en om Musselkanaal is groot, tal van Parochianen willen uit protest wegblijven bij de Paasvieringen of gaan voorlopig elders naar een Kerk.

 

Bron: ADN/Parochianen (naam bij red. bekend) Foto: wikimedia cc