Klimaatverandering veel grotere bedreiging voor de wereld dan pandemie

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 25 januari 2022 01:26 – Bron: WEF/ADN – Beeld: PB
 -Parijs- De coronapandemie mag dan wel het nieuws, dag-in-dag-uit domineren, experts wereldwijd zijn meer bezorgd over klimaatactie, of beter gezegd, het gebrek er aan. Extreem weer en het verlies van biodiversiteit is een snel groeiend globaal probleem. Dat blijkt uit het laatste rapport van het World Economic Forum, dat gisteren werd gepubliceerd.

Twee jaar na de eerste coronagevallen melden landen opnieuw een recordaantal besmettingen door de omikronvariant. Toch verbleekt de pandemie in vergelijking met de langetermijnrisico’s voor de wereld als gevolg van de klimaatverandering.

De opeenstapelende effecten van de pandemie blokkeren het zicht op veel risico’s.

Dit is de ontnuchterende conclusie van bijna duizend risico-experts en leiders uit het bedrijfsleven, overheden en het maatschappelijk middenveld, samengebracht in het Global Risks Report 2022 van het World Economic Forum. Uit het onderzoek naar wereldwijde risico’s blijkt dat falende klimaatactie, extreem weer en verlies aan biodiversiteit de experts de meeste zorgen baarden.

Verdeeldheid

Volgens het rapport hebben de grootste langetermijnrisico’s betrekking op het klimaat. De belangrijkste problemen op de kortere termijn zijn de maatschappelijke ongelijkheid, crises in het levensonderhoud en verslechtering van de geestelijke gezondheid.

De opeenstapelende effecten van de pandemie blokkeren het zicht op veel risico’s. Ook dreigt wereldwijde verdeeldheid verder toe te nemen in een tijd waarin samenlevingen en landen juist moeten samenwerken om COVID-19 onder controle te krijgen en ervan te herstellen.

Ook verwachten de meeste deskundigen dat een wereldwijd economisch herstel de komende drie jaar ongelijkmatig zal zijn.

Het rapport roept leiders op om beleid te maken dat risico’s beheert en de agenda voor de komende jaren vormgeeft. Het onderzoekt vier risicogebieden: verhoogde cyberkwetsbaarheden, concurrentie in de commerciële ruimtevaart, een falende klimaattransitie en migratiedruk, thema’s die stuk voor stuk wereldwijde maximale aandacht en coördinatie vereisen.

‘Het is nog niet te laat voor overheden en bedrijven om een innovatieve, vastberaden en inclusieve transitie te stimuleren.’

‘Als er niets wordt gedaan aan de klimaatverandering, kan de wereldeconomie met een zesde krimpen.’
‘De gezondheidscrisis en de economische ontwrichting vergroten de sociale breuklijnen’, zegt Saadia Zahidi, CEO van het World Economic Forum. ‘Dat leidt tot spanningen in een tijd waarin samenwerking binnen samenlevingen en tussen landen fundamenteel zal zijn voor een gelijkmatiger en sneller mondiaal herstel. Wereldleiders moeten samenkomen en met een gecoördineerde aanpak komen om aanhoudende wereldwijde uitdagingen aan te pakken en veerkracht op te bouwen voor de volgende crisis.’

‘De klimaatcrisis blijft de grootste bedreiging voor de mensheid op lange termijn’, zegt Peter Giger, Chief Risk Officer van de Zwitserse verzekeringsmaatschappij Zurich. ‘Als er niets wordt gedaan aan de klimaatverandering, kan de wereldeconomie met een zesde krimpen.’

Hij wijst er op dat de toezeggingen die tijdens de laatste klimaattop in Glasgow zijn gedaan nog steeds niet voldoende zijn om de 1,5° C-doelstelling te behalen. ‘Het is nog niet te laat voor overheden en bedrijven om de risico’s waarmee ze worden geconfronteerd aan te pakken en een innovatieve, vastberaden en inclusieve transitie te stimuleren die economieën en mensen beschermt.’