Gerardus Johannes Maria Klaasen werd op 27 juli 1951 geboren in Amsterdam. Na zijn middelbare schooltijd ging hij politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam studeren. Zijn doctoraalscriptie De Nieuwe Linie, Ontwikkeling van een opinieblad binnen de katholieke geloofsgemeenschap werd bekroond met de Prijs van de Nederlandse Dagbladuitgevers en door de VU uitgegeven.
Klaasen werkte vele jaren voor de KRO, zowel op radio als TV, zoals Echo, Kruispunt Radio, Kerk in Meervoud, 1opdeMiddag, Emmastraat 54 en De Nachtspiegel. In 2002 was hij een van de presentatoren van de KRO-televisietalkshow Vurige tongen. Aan Kruispunt Radio was hij vanaf 1976 onafgebroken verbonden.
Voor de actualiteitenrubriek Echo (tot 1995 op de radio) deed Klaasen regelmatig verslag van Kamerdebatten vanaf het Binnenhof. Voor de actualiteitenprogramma’s Kenmerk en Brandpunt maakte hij halverwege de jaren negentig een aantal reportages.
Klaasen reisde veel voor zijn werk, de ontwikkelingen en gebeurtenissen in de Rooms-Katholieke Kerk waren meestal het uitgangspunt. Hij maakte veel reizen van de Heilige Vader mee. Vaak zocht hij Nederlandse missionarissen in hun missiegebied op.
In 1978, 2005 en 2013 versloeg hij vanuit Rome de conclaven. Ook was hij in Rome bij vele synodebijeenkomsten, consistories en de ad-liminabezoeken van de Nederlandse bisschoppen.
In 1998 startte Klaasen voor zendgemachtigde RKK het wekelijkse programma Andersdenkenden op Radio 5, waarin één of meer gasten met hem spraken over hun eigen levensbeschouwing. Hij interviewde meer dan 500 bekende en minder bekende Nederlanders. Met het beëindigen van de uitzendrechten van RKK per 1 januari 2016 kwam een er een einde aan dit radioprogramma op de late zondagavond.
Sinds 1999 schreef hij interviews en opiniërende artikelen in KRO Magazine. In 1985 publiceerde hij het boek Aanzien van Kerk & Samenleving 1945-1985 en in 2004 een bundeling van interviews in Andersdenkenden.
In 2016 ging Klaasen met pensioen. Dit voorjaar was hij nog van plan om met bedevaartorganisatie Huis van de Pelgrim naar Rome te reizen om er de heiligverklaring van Titus Brandsma op 15 mei mee te maken.