Latijnse Patriarchaat waarschuwt voor annexaties door Israël

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 21 januari 2025 – 06:25 uur – Bron: Redactie Kerk/VN/KNA – Beeld: MB

-Jeruzalem-  De directeur-generaal van het Latijnse Patriarchaat in Jeruzalem, Sami Al-Yousef, heeft een somber beeld geschetst van de situatie in het Heilige Land. Er bestaat de vrees dat het staakt-het-vuren in de Gazastrook, dat zondag van kracht werd, slechts “een tijdelijke opluchting” is, zei hij maandag tijdens een bijeenkomst met een internationale groep bisschoppen in Jeruzalem.

Voor de bezette Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever waarschuwde hij voor plannen van de rechts-nationalistische Israëlische regering voor gedeeltelijke of volledige annexatie. – Het Latijnse Patriarchaat van Jeruzalem vertegenwoordigt de rooms-katholieken in het Heilige Land.

Al-Yousef omschreef de verwoeste Gazastrook als ‘vrijwel onbewoonbaar’. De wederopbouw zal heel lang duren. Een van de problemen zal zijn dat de internationale gemeenschap, als belangrijkste donor, het vertrouwen in de duurzaamheid van de investeringen in Gaza heeft verloren.

Algemeen directeur Al-Yousef vreest dat het huidige staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël slechts “een tijdelijke opluchting” is – Gazastrook “vrijwel onbewoonbaar”

De directeur van het Patriarchaat omschreef de situatie op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever als een ramp. De huidige Israëlische regering voert een beleid dat de weinige overgebleven verworvenheden van de Oslo-akkoorden vernietigt en heeft tot doel de Israëlische heerschappij over de Palestijnse gebieden te vestigen. Als voorbeeld noemde hij de vernietiging van Palestijnse huizen door Israël voor het eerst in de zogenaamde A- en B-gebieden.

Volgens Al-Yousef zijn de grootste uitdagingen voor de Palestijnen de scherpe toename van kolonistengeweld en een catastrofale economische situatie. De ineenstorting van het toerisme en de pelgrimstochten en de intrekking van ongeveer 150.000 werkvergunningen voor Palestijnen in Israël veroorzaakten een ongekend werkloosheidscijfer, vooral onder Palestijnse christenen.

Voor de publieke sector is de Palestijnse Autoriteit, die toch al financieel in de problemen zit, niet in staat de salarissen te betalen of slechts in zeer beperkte mate als gevolg van de stopzetting van de belastingoverdrachten door Israël. Ongeveer 180.000 werknemers worden hierdoor getroffen.

Twaalf katholieke bisschoppen uit negen landen nemen deel aan de solidariteitsbijeenkomst, die tot morgen zal duren. Naast ontmoetingen met kerkelijke en diplomatieke vertegenwoordigers omvat het programma bezoeken aan gemeenschappen en christelijke instellingen. De bisschoppenvergadering vindt sinds 1998 elk jaar in januari plaats namens de Heilige Stoel en op uitnodiging van de katholieke bisschoppen van het Heilige Land.