In 2017 beëindigde ze vanwege haar ziekte haar succesvolle loopbaan. In oktober van dat jaar ging de musical Liesbeth List in première over haar leven en werk. Kort daarna volgde de biografie De dochter van de vuurtorenwachter.
Haar dochter Elisah Baijens beheert de omvangrijke nalatenschap van Liesbeth List. “Eén ding weet ik inmiddels zeker. Het werk van mijn moeder is cultureel erfgoed dat bewaard moet blijven,” zei zij bij List’ afscheid twee jaar geleden.
Liesbeth List werd geboren in Nederlands-Indië als Elisabeth Driessen op 3 december 1941. Enkele maanden later valt Japan Java binnen. Het echtpaar Driessen wordt gescheiden, Elisabeth (Elly) en haar moeder komen in een kamp in Bandoeng terecht. De oorlog en de traumatische gebeurtenissen in het kamp hebben moeder Driessen kapot gemaakt. Zodra ze zeker weet dat haar man ongedeerd is en voor Elly zal kunnen zorgen, pleegt ze zelfmoord. Vader Geb hertrouwt, maar de stiefmoeder kan het niet verdragen dat haar man zijn liefde voor haar deelt met een dochter. Tijdens een kampeervakantie op Vlieland wordt de zevenjarige Elly afgezet bij het kinderloze – en hevig kinderwensende – echtpaar List om er nooit meer te worden opgehaald.
Zij brak landelijk door via haar tv-optredens in de jaren 60, onder andere samen met zanger Ramses Shaffy, die haar vroeg mee te werken aan Shaffy Chantant. Met Shaffy zou zij vele jaren samenwerken, beiden hadden onder meer de megahit ‘Pastorale’. Shaffy Chantant slaat meteen in als een bom, de pers is unaniem lovend, ook een zekere Cees Nooteboom in de Volkskrant. Een jaar of wat later zullen dichter-romanschrijver Nooteboom en chansonniére Liesbeth List een stel vormen. De relatie met Nooteboom liep niet bepaald over rozen.
Zij was een verdienstelijk zangeres en actrice, zo won zij onder meer Edisons in 1971 en 1995 en een Gouden Harp in 1998 maar ook de oeuvreprijs van de Gouden Eeuw Awards.
Liesbeth List leefde de laatste jaren in een heel klein wereldje in een verzorgingshuis in Zeist. “Zij weet niet veel meer en ze ziet amper meer de vrienden van vroeger”, zei een oud-collega, om daar aan toe te voegen “nu heeft zij eindelijk rust”.
Foto: Nationaal Archief Emmen. Videos: YouTube