-Brussel- De uitstoot van de Europese luchtvaart is weer ongeveer even groot als voor de covid-pandemie. Er zijn meer maatregelen nodig, zeggen klimaatorganisaties, want de sector heeft zijn beloften over een meer groene heropstart na covid niet ingelost.
Vorig jaar vertrokken er meer dan 8,4 miljoen vluchten vanaf Europese luchthavens, goed voor een CO2-uitstoot van 187,6 miljoen ton. De luchtvaartsector heeft zich daarmee vrijwel volledig hersteld van de pandemie: 2024 telde 96 procent van het aantal vluchten en 98 procent van de uitstoot van 2019, het jaar voor de pandemie.
Uit de cijfers van mobiliteitskoepel Transport & Environment (T&E) blijkt ook dat tien luchtvaartmaatschappijen verantwoordelijk zijn voor zo’n 40 procent van die uitstoot: Ryanair (16 Mt CO2), Lufthansa (10 Mt) en British Airways (9 Mt).
Van de beloften van de sector om groener te groeien na covid, is weinig in huis gekomen, zegt Krisztina Hencz van T&E. “De uitstoot van de luchtvaart loopt uit de hand. Als Europa op deze weg doorgaat, zal ‘groene’ luchtvaart een hersenspinsel blijven.”
Emissiehandel
Het Europese vliegverkeer valt al meer dan tien jaar onder het Europese systeem van emissiehandel (ETS). Maar het betaalt maar een klein deel van de werkelijke uitstoot. Dat komt door de beperkingen in het systeem en de gratis emissierechten die aan luchtvaartmaatschappijen worden gegeven. Bovendien tellen enkel vluchten binnen Europa mee: vluchten die vertrekken naar andere continenten
Volgens Hencz moet Europa de emissiehandel dringend uitbreiden naar alle vertrekkende vluchten uit de EU. Dat kan volgend jaar, wanneer de EU een herziening van het systeem plant. Zo’n uitbreiding zou miljarden euro’s kunnen opleveren die in de groene transitie gepompt kunnen worden, zegt ze.
De routes vanuit Europa naar andere continenten hebben meestal ook de hoogste uitstoot, Londen-New York bovenaan de lijst. Momenteel vallen die emissies nog niet onder de koolstofmarkten van de EU, Zwitserland of Groot-Brittannië: die zijn enkel van toepassing op vluchten binnen Europa. Uit het onderzoek van T&E blijkt dat 70 procent van de CO₂-uitstoot van de luchtvaart in 2024 zo de dans ontsprong.