Alleen al door adem te halen komen wereldwijd ieder jaar 7 miljoen mensen om het leven. Luchtvervuiling is daarmee het nieuwe roken, zo waarschuwt de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie).
‘Iedereen is er intussen van overtuigd dat roken slecht is voor de gezondheid. Het is hoogtijd om op dezelfde manier te kijken naar de giftige lucht die miljarden mensen dagelijks noodgedwongen inademen’, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), aan The Guardian.
Volgens de topman van de WHO lijdt meer dan 90 procent van de wereldbevolking onder verslechterde luchtkwaliteit. Nieuw onderzoek toont bovendien steeds gedetailleerder aan welke nefaste gevolgen dat heeft voor de volksgezondheid, vooral bij kinderen.
‘Niemand, rijk of arm, ontsnapt aan luchtvervuiling. Het is een sluipende noodsituatie. Ondanks deze epidemie van onnodige, vermijdbare sterfgevallen en handicaps wordt hiertegen nog steeds amper actie ondernomen’, vervolgt Tedros. ‘We staan op een kantelpunt, en moeten dringend de inspanningen vergroten om een antwoord te vinden op deze uitdaging.’
Nieuwe verbintenissen
In het Zwitserse Genève is de WHO volgende week gastheer van de allereerste mondiale conferentie over luchtvervuiling. Van de deelnemende landen en steden aan die conferentie wordt verwacht dat ze nieuwe verbintenissen aangaan om luchtvervuiling terug te dringen.
‘Een schone leefomgeving is de belangrijkste voorwaarde voor een goede gezondheid. Door ervoor te zorgen dat we schone lucht we inademen, kunnen we enkele van de grootste gezondheidsrisico’s voorkomen, of op zijn minst verminderen’, vervolgt Tedros. ‘Alleen kan niemand dat op zijn eentje. Elk individu, elke stad en elk land moeten concrete acties nemen.’
Bron: WHO Foto: Pixabay