[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees voor”]Het burgerinitiatief van TV-presentator Tim Hofman is vrijdagmiddag – een dag na de start – 100.000 keer ondertekend. In principe zijn dat meer dan genoeg stemmen om het kinderpardon, het onderwerp van het burgerinitiatief, op de agenda van de Tweede Kamer te zetten. Daarvoor zijn minimaal 40.000 handtekeningen nodig. Lees verder onder de video…TV-presentator Tim Hofman startte donderdag met het YouTube-kanaal #BOOS een petitie. Vrijdagmiddag knalde de petitie door de grens van 100.000 handtekeningen!
Het burgerinitiatief werd donderdag gelanceerd in het YouTube-programma #BOOS. In een uitzending van een uur worden vijf kinderen gevolgd die in Nederland zijn geboren of hier al langer dan vijf jaar wonen, maar wel het land uit moeten. Volgens de vaste formule van het programma komen zij, als gedupeerden, veel aan het woord. In totaal zitten in Nederland slechts vierhonderd ‘gewortelde kinderen’ in eenzelfde situatie, ze vallen tussen wal en schip. De TV-maker roept op om voor hen het kinderpardon toe te passen zodat zij kunnen blijven. Ook wil de programmamaker dat de huidige regeling versoepeld wordt.
Premier Rutte reageerde vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Een nieuw kinderpardon komt er volgens de keiharde Rutte niet. Het zou een “aanzuigende werking” hebben en zorgen voor “valse hoop” bij kinderen. In het regeerakkoord is afgesproken dat er geen nieuw kinderpardon komt of een uitbreiding ervan.
Onvoorstelbaar strenge criteria
Na de verkiezingen in 2012 stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor het pardon, toen nog een overgangsregeling die in 2013 afliep. Daarna volgde een definitieve regeling, die een stuk strenger was.
Kritiek was er vooral op het ‘meewerkcriterium’, dat in de overgangsregeling nog niet voorkwam. Dat criterium houdt in dat kinderen “moeten hebben meegewerkt aan hun vertrek”. In 2015 oordeelde de Raad van State (RvS), de hoogste bestuursrechter, dat van asielgezinnen een ‘actieve’houding mag worden verwacht’ om in beeld te blijven bij instanties. De RvS hield daarmee de strenge criteria uit de definitieve regeling in stand. Ook #BOOS heeft kritiek op het meewerkcriterium dat er volgens hen toe leidt dat te veel aanvragen worden afgewezen, een onmenselijke situatie.
#BOOS-oprichters van de petitie ‘#EIGELAND – voor een kinderpardon dat wél werkt’ willen, behalve uitsluitsel over de vierhonderd ‘gewortelde kinderen’, terug naar de overgangsregeling, waarin het meewerkcriterium niet is opgenomen. Volgens Hofman is dat nodig omdat volgens de nieuwe, strengere regeling “96 tot 99 procent van de aanvragen niet wordt toegekend”.
Uit cijfers van de IND blijkt dat onder de huidige regeling 1.120 van de 1.360 aanvragen werden afgewezen (van 2013 tot halverwege april). Onder de overgangsregeling van drie maanden lagen die cijfers anders: toen werden 1.630 van de 3.280 aanvragen afgewezen. In de praktijk worden de meeste aanvragen afgewezen omdat families niet hebben meegewerkt aan de vertrekplicht na een eerdere afwijzing of omdat er geen asiel is aangevraagd. Hofman zegt tegen de media verrast te zijn dat de petitie in korte tijd zo vaak getekend is: “De ondergrens van 40.000 handtekeningen hebben we behaald, maar meer steun is altijd beter want dat maakt het signaal sterker. Op zo veel support hadden we absoluut niet gerekend, dus moeten we nu zelf ook met het team van #BOOS gaan kijken wat de concrete vervolgstappen worden. Wanneer we de petitie willen aanbieden, weten we nog niet.” Lees verder onder de foto….
SP wil motie indienen
De SP zegt volgende week woensdag een motie in te zullen dienen over het kinderpardon. De SP wil onder meer dat het meewerkcriterium verruimd wordt en dat de vierhonderd gewortelde kinderen mogen blijven. Toch is het maar de vraag of de motie effect zal hebben. In het regeerakkoord is afgesproken dat het pardon niet wordt verruimd en dus zal de SP zeer waarschijnlijk geen meerderheid in de Kamer weten te krijgen.
SP-Kamerlid Jasper van Dijk is hoopvol dat de motie toch effect zal hebben omdat het de maatschappelijke druk op de coalitie opvoert: “De huidige regeling is zo streng dat er praktisch geen kind onder valt. Eigenlijk kan er niet van een pardon worden gesproken.” Van Dijk erkent wel dat het lastig wordt om een meerderheid voor de motie te krijgen, maar vindt de afspraken in het regeerakkoord geen goed argument: “Het regeerakkoord kan aangepast worden, dat heeft Rutte met de dividendbelasting laten zien. De situatie van de vierhonderd gewortelde kinderen veroorzaakt ook maatschappelijke onrust, dat zie je aan de petitie van #BOOS.”
Lees ook:Coalitie is verdeeld, maar kinderpardon wordt niet verruimd
Grote ophef over opmerking Dijkhoff
Toch verdeelt het pardon ook de coalitie: regeringspartijen ChristenUnie en D66 zijn in de basis voor verruiming, de VVD is tegen. Voor ChristenUnie was het destijds een groot pijnpunt dat een verruiming van het pardon niet in het akkoord kwam.
In de aflevering van #BOOS wordt een aantal politici gevraagd naar hun standpunt over het pardon. Onder meer VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff komt aan het woord, een optreden wat hem vrijdag op een storm van kritiek kwam te staan vanwege zijn indirecte reactie op de achtjarige Nemr, die mogelijk wordt uitgezet. Vrijdag plaatste de VVD-leider een filmpje waarin hij terugkomt op het interview. Volgens Dijkhoff had hij tijdens het gesprek willen aansturen op de verantwoordelijkheid van ouders bij uitzettingsprocedures.
Petitie nog geen gewonnen race
Hofman zegt de komende tijd wel met partijen te zullen overleggen, maar benadrukt dat de petitie geen samenwerking met de SP is: “We willen juist dat mensen van allerlei politieke kleuren zich hierbij kunnen aansluiten.” Op sociale media krijgt het initiatief veel bijval. Of de petitie op de Kamer-agenda terechtkomt, is nog niet helemaal zeker. Voorwaarde voor een burgeriniatief is dat het voorstel nieuw is en de wetgeving de afgelopen twee jaar niet al in de Kamer is besproken. Hofman: “We hebben onze research gedaan. Volgens experts kan dit.” De Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven beslist hierover. De Commissie was vrijdag niet direct bereikbaar voor een toelichting. (JH/BNN)
Foto/video: #Boos/Youtube?Pixabay