Dat is de uitkomst van een exclusieve data-analyse van de onderzoek-organisatie ‘Lost in Europe’, melden omroepen VPRO uit Nederland en RBB uit Duitsland. Het grootste deel van de verdwenen minderjarigen
zijn afkomstig uit Marokko, Algerije en Eritrea.
In Duitsland werden alleen al, volgens opgave van het Bundeskriminalamt. tussen 2018 en 2020 7.806 onbegeleide minderjarigen als vermist gemeld. De meesten zijn afkomstig uit Afghanistan, gevolgd door Marokko en Algerije. 7.082 zijn weer ‘opgedoken’, maar van 724 ontbreekt ieder spoor. De Nederlandse IND meent uit privacy-overwegingen geen cijfers te mogen openbaren.
De Europabrede analyse toont eclatante verschillen in de nationale statistieken: Zo beschikken landen als Frankrijk, Denemarken en Roemenië over geen gegevens van onbegeleide minderjarige vluchtelingen, Bulgarije maakt zelfs helemaal geen onderscheid tussen begeleide en alleen reizende kinderen en vluchtelingen.
De voor vluchtelingen verantwoordelijke EU-commissaris Ylva Johansson laat via haar woordvoerder weten, dat “de EU-commissie aan de lidstaten heeft laten weten, dat zij meer tegen het verdwijnen van gevluchte kinderen moeten ondernemen, onder andere door een betere omgang met en verwerking van gegevens”.
Volgens diverse kinderhulporganisaties zoals ECPAT en het Duitse Kinderhilfswerk alsook Kevin Hyland, mensenhandelexpert van de Raad van Europa, ligt het daadwerkelijk aantal vermiste minderjarigen nog veel hoger. Deze minderjarigen lopen dag-in-dag-uit het gevaar in handen te geraken van criminele netwerken.
Het Duitse Kinderhilfswerk eist volgens de beide omroepen per direct een Europese uitwisseling en registratie van data alsook de aanstelling van een EU-afgezant voor vermiste vluchtelingenkinderen.
Aan het Europese onderzoek werd meegedaan door het Britse dagblad ‘Guardian’, de Nederlandse omroep
VPRO, het Belgische dagblad ‘de Standaard’ en de Duitse regionaal-publieke omroep RBB.