Met een zwakke stem: Franciscus geeft de zegen Urbi et Orbi

Leestijd: 3 minuten

Zondag 20 april 2025 – 12:17 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN/KNA – Beeld: MB

Beeld Screenshot by EMB

 

-Vaticaanstad- Hij liet de kans niet voorbijgaan: Paus Franciscus sprak om 12.00 uur op het Sint-Pietersplein de paaszegen ‘Urbi et Orbi’ uit, ondanks zijn slechte gezondheid. Op de voorafgaande Hoogmis liet hij zich vervangen. Ondertussen sprak Franciscus met de Amerikaanse vice-president Vance.

Het is, met afstand, de belangrijkste gebeurtenis van het jaar op de christelijke kalender: Pasen. Gelovigen uit de ganse wereld gedenken de opstanding van Jezus Christus uit de dood. In Rome vond vanmorgen op het Sint-Pietersplein de traditionele H Mis plaats, maar zonder Paus Franciscus. Er werd al lang gespeculeerd of de 88-jarige, die na wekenlange behandeling voor een levensbedreigende longontsteking aan het herstellen is, nog wel in staat zou zijn de traditionele zegen ‘Urbi et orbi’ zou geven.

Paus: “Broeders en zusters, Zalig Pasen!”

Het gejuich van de gelovigen voor de kerk was overweldigend toen Franciscus plotseling in een rolstoel op de loggia van de Sint-Pieter verscheen. Met zwakke stem sprak hij vervolgens de zegen Urbi et Orbi (“Aan de stad en de wereld” red.) uit.

“Broeders en zusters, zalig Pasen!” voegde hij er in het Italiaans aan toe. Franciscus, die zonder zuurstofslangen verscheen, zwaaide vanaf het balkon en vroeg vervolgens een assistent om zijn toespraak voor te lezen. Paus Franciscus uitte in zijn Paastoespraak scherpe kritiek op het antisemitisme en de oorlog in Gaza. “Ik betuig mijn medeleven aan de lijdende christenen in Palestina en Israël, en aan het gehele Israëlische en Palestijnse volk”, aldus de Pontifex.

De Paasmis in Rome vond plaats zonder Paus Franciscus

Het Vaticaan had vóór de Paasmis aangegeven dat het de wens van de Paus was om tegen het einde van de viering aanwezig te zijn. Tijdens de liturgie werd Franciscus vertegenwoordigd door de voormalige aartspriester en kardinaal van de Sint-Pietersbasiliek  Angelo Comastri.

Comastri las de preek van Franciscus voor aan duizenden gelovigen. Het Sint-Pietersplein stond vol met narcissen, tulpen en andere bloemen, gedoneerd uit Nederland.

Ontmoeting met de Amerikaanse vicepresident Vance

Tijdens de Paasmis om 12.00 uur ontving Paus Franciscus de Amerikaanse vicepresident J.D. Vance in het Vaticaan voor een kort gesprek. De bijeenkomst vond plaats in het pension Santa Marta, waar het hoofd van de rooms-katholieke kerk en de staat Vaticaanstad weer verblijft na zijn ontslag uit het ziekenhuis. Het gesprek was overeenkomstig de diplomatieke code kort en duurde een paar minuten. Dat heeft een woordvoerder van het Vaticaan bekendgemaakt.

Vance, de nummer twee na Trump, had zaterdag al een ontmoeting met de nummer twee van de katholieke Pauselijke Staat, kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin. De plaatsvervanger van president Donald Trump verblijft tijdens Pasen met zijn familie in Rome. Vance bekeerde zich in 2019 tot het rooms- katholicisme.

Franciscus is een scherp criticus van het Amerikaanse migratiebeleid

Onlangs zijn er spanningen ontstaan ​​tussen het Vaticaan en Washington over deze kwestie. Paus Franciscus uitte in een brief scherpe kritiek op de deportaties van mensen zonder geldige verblijfsdocumenten onder de nieuwe Amerikaanse regering. Zonder de vicepresident bij naam te noemen, verwierp Franciscus resoluut diens stelling dat Amerikanen eerst voor hun familie en hun land moeten zorgen. Hij verwees daarbij naar de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Het gaat om broederschap, die voor iedereen openstaat, zonder uitzondering.

Slechte gezondheid blijft Paus parten spelen

Paus Franciscus herstelt momenteel van een levensbedreigende longontsteking. Eind februari werd hij wekenlang behandeld in de Gemellikliniek te Rome. De leider van zo’n 1,4 miljard rooms-katholieken wereldwijd ademt nog steeds zwaar en heeft moeite om zijn stem te verheffen. Op advies van zijn artsen heeft hij zijn werklast aanzienlijk verminderd. Ook gisteravond was de Paus niet aanwezig bij de Paaswake in de Sint-Pieter.

Kardinaal-deken Battista Re celebreerde de Mis en las de homilie. Daarin werden christenen opgeroepen om hoop te verspreiden, ondanks al het kwaad in de wereld. Pasen wordt beschouwd als het oudste en belangrijkste feest van het christendom.