- 22.30 – Aankomst Amsterdam
- 22.45 – Stille Omgang lopen vanaf het Spui
- 23.45 – Pontificale Eucharistieviering in de Krijtbergkerk
- 01.00 – Vertrek naar het zuiden
Voor meer informatie of het bestellen van een bus-ticket: Stille Omgang – Kring Eindhoven en Omstreken (stilleomgangeindhoven.nl)
Intentie 2023
“Levend brood voor onderweg, in stilte getuigen” – dat is de intentie die is gekozen voor de Stille Omgang die op zaterdag 18 maart 2023 door Mirakelstad Amsterdam wordt gelopen. De intentie is onder meer gekozen naar aanleiding van het Johannes-evangelie: Jezus is het Levend Brood dat uit de hemel is neergedaald (Joh. 6,48-51).
Aandachtspunten:
De Stille Omgang zal dit jaar weer in de traditionele vorm plaats vinden. Vanuit het land worden meerdere busreizen georganiseerd. Voor de tocht door Amsterdam zijn de volgende zaken belangrijk:
- De Stille Omgang start en eindigt op het Spui in Amsterdam.
- Als sanitaire voorziening is er voor deelnemers een toilet-wagen op het Spui.
- Na het lopen van de Stille Omgang, zijn er in de Lutherse kerk (warm) drankjes en broodjes. Hier kunt u wachten tot de bus op het Rokin klaar staat.
- Het centrum van Amsterdam is momenteel moeilijk bereikbaar door grootschalige werkzaamheden (vervanging van diverse bruggen en opgebroken straten) in de hoofdroutes. Om die reden is de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Keizersgracht dit jaar onbereikbaar.
- Voor de mensen die niet naar Amsterdam kunnen reizen, zal de H. Mis in de Nicolaasbasiliek via livestream te volgen zijn.
- De jongeren worden in de Heilige Jozefkerk (Papagaai) uitgenodigd en vóór de H. Mis is er een jongerenprogramma vanaf 20.45 uur.
Wat is de Stille Omgang?
De Stille Omgang is een route die door Amsterdam wordt gelopen om het Mirakel van Amsterdam te herdenken. Dit mirakel vond plaats op 15 maart 1345. Een zieke man kreeg thuis door een priester de H. Communie uitgereikt, de man nuttigde het Lichaam van Christus en moest even later door zijn ziekte braken. Het braaksel, met daarin het Allerheiligste, werd in het haardvuur gegooid. De volgende dag werd duidelijk dat de Hostie niet verteerd was door het lichaam en ook niet verbrand was door het vuur. De priester haalde het Allerheiligste Sacrament op en bracht het naar de Sint Nicolaaskerk. Door een vondst in 1881 werd de route die de priester destijds heeft afgelegd met het Allerheiligste ontdekt, dit is tevens het jaar dat de traditie van de Stille Omgang is begonnen.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie, over aanmelden en dergelijke, ook op stille-omgang.nl