-Wijhe- De rooms-katholieke kerk Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Wijhe brengt het aantal vieringen per 1 januari terug. Het gebouw aan de Stationsweg gaat in de verkoop.
Op een bijeenkomst over de toekomst voor het kerkbouw met 900 parochianen kwamen uiteindelijk 50 mensen opdagen, meer dan waarmee werd gerekend, zegt Gerda Nijboer van de locatieraad.
De aanwezigen kregen te horen dat de kerk niet meteen op 1 januari sluit. De weekendvieringen eindigen echter in het kerkgebouw. “Maar ook niet volledig,” aldus Nijboer. De vieringen vinden momenteel één keer per maand plaats in de kerk op de Boerhaar of in Wijhe. Dus om en om.
De kerk Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen aan de Stationsweg in Wijhe werd gebouwd in 1869. Op nieuwjaarsdag in 2011 brak er brand uit in de toren van de kerk. De kerk was net gerestaureerd voor 750.000 euro, de steigers waren pas weggehaald. Hoe de brand in de toren is ontstaan, is tot op heden een raadsel.
Historie
In de Middeleeuwen was er in Wijhe reeds een katholieke gemeenschap, maar tijdens de Reformatie werd aan “de oude herder’ (wiens naam niet bekend is) het zwijgen opgelegd. De gelovigen moesten toen lange tijd genoegen nemen met “paapse boeken” en priesters die vanuit Deventer en Zwolle af en toe Wijhe bezochten; de Wijhenaren hebben 200 jaar moeten wachten alvorens de pogingen van leken resulteerden in de oprichting van een zelfstandige parochie.
Op 17 maart 1869 was het zover. Mgr. Schaepman, de Aartsbisschop van Utrecht, benoemde de leden van de commissie, die het voorbereidende werk hadden gedaan, tot de leden van het kerkbestuur. Een maand later waren de officiële formaliteiten vervuld met de benoeming van het armbestuur. Op 6 april 1869 werd de Eerwaarde heer Engelbertus Brugman uit Arnhem tot bouwpastoor benoemd.
De parochie telde toen 410 zielen, waarvan velen hebben meegeholpen aan de bouw van hun kerk. Op 22 december 1870 werden fundamenten ingezegend en tijdens die feestelijke gebeurtenis vond ook de eerste steenlegging plaats door pastoor en kerkmeesters.
Dat er hard werd gewerkt bleek wel uit het feit, dat reeds in 1871 kerk en pastorie gereed waren. De kerk is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:
- als exponent van de bouwexplosie van katholieke kerken en pastorieën na het herstel van de Bisschoppelijke hiërarchie in 1853
- vanwege de neogotische bouwstijl met elementen uit de Moorse en neo-Hollandse renaissance bouwstijl
- als hoogtepunt in het oeuvre van architect G. te Riele
- vanwege de ensemblewaarde met de pastorie en tuinaanleg
- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Stationsweg in Wijhe
- vanwege de gaafheid van het exterieur en relatieve gaafheid van het interieur