Minderbroeders vertrekken na 800 jaar uit Klooster Sint-Truiden

Leestijd: 2 minuten  -SINT-TRUIDEN (B) -Na maar liefst 800 jaar verlaten de Minderbroeders noodgedwongen het oudste Minderbroedersklooster van België in Sint-Truiden. De Minderbroeders waren in de stad onder meer actief als broeder-brandweerman, verzorgden pestlijders en overleefden in 1940 zelfs een zwaar bombardement.

Het museum ‘De Mindere’ moet de spiritualiteit van de Minderbroeders er doen voortleven. Op 17 maart zal de laatste Eucharistieviering in de Minderbroederskerk plaats hebben. De Minderbroeders vertrekken noodgedwongen uit het Klooster in Sint-Truiden, omdat het financieel onhoudbaar is om het nog langer open te houden voor 9 Minderbroeders. Het gebouw is geen eigendom van de Minderbroeders, aangezien het een bedelorde is en de Minderbroeders geen eigendommen hebben. Door de erfpacht tussen de Kerk en de Minderbroeders op te zeggen, kreeg de stad Sint-Truiden de mogelijkheid om een nieuw erfpacht voor de komende 30 jaar af te sluiten. Het stadsbestuur onderzoekt verschillende opties voor een herbestemming van het grote gebouw. Lees verder onder de foto>

Het Kloostercomplex te St. Truiden, nu nog door 9 Paters bewoond.

Zij zullen nu deels naar Hasselt en Wilrijk verhuizen. De minderbroeders willen hun spiritualiteit doen voortleven in het museum ‘De Mindere’. “Het museum is belangrijk om de omslag naar de toekomst te maken. Mensen kunnen er via de nieuwe opstelling zien en ervaren wat 800 jaar Minderbroeders inhield.

Wij willen graag dat iedere Vlaming minstens één keer in zijn leven naar het museum komt”, zegt Peter Preuveneers, communicatieverantwoordelijke van het museum. “Met de nieuwe opstelling proberen we het Franciscaanse erfgoed te verbinden met de wereld van vandaag en een reflectie te bieden.” De thema’s van Franciscus van Assisi blijken relevanter dan ooit, bijvoorbeeld voor klimaatspijbelaars. “Het is een heel relevante opstelling en ook jongeren kunnen zich laten inspireren door Sint-Franciscus, de Patroonheilige van de ecologisten”, legt Preuveneers uit. “Het is een museum voor jong en oud, en voor iedereen die op zoek gaat naar nieuwe bewegingen. Denk maar aan onthaasten, consuminderen, de ecologische voetafdruk, de draagkracht van de planeet en respect voor andere religies. Franciscus is daar een rolmodel in.”

Op 17 maart wordt de deur van het Klooster na de laatste Eucharistieviering definitief dichtgetrokken. “Iedereen is uitgenodigd om tijdens en na de Eucharistieviering de Minderbroeders een hart onder de riem te steken. Op 19 maart verhuizen zij vervolgens de Godslamp van de Minderbroederskerk naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk, en dan is het helemaal over en uit”, aldus Preuveneers.

Dinsdag vertellen de Minderbroeders tijdens een persconferentie over hun vertrek uit Sint-Truiden en de nieuwe opstelling van het museum. Gardiaan Frans Cuypers, voorzitter van museum ‘De Mindere’, Pater Bob Van Laer en de intussen 92-jarige stichter van ‘De Mindere’ Pater Herman Hansen zullen dan terugblikken op 800 jaar Minderbroeders.

Bron en foto: Klooster

Geef een reactie op dit artikel