- Mini-grids helpen vluchtelingenkampen aan meerĀ energieĀ
- Onderzoek van Universiteit Utrecht in drie kampen in Malawi, Oeganda en Zambia
- Pilootprojecten opgestart obv uitgebreide data over energienoden van kampbewoners
-Brussel- In de meeste Afrikaanse vluchtelingenkampen wordt energie opgewekt door dieselgeneratoren, aangevuld met lampen op zonne-energie. Voor veel bewoners die vaak jaren in zulke kampen wonen, is de energiebehoefte echter groter dan dat. āMini-gridsā – stroomnetten in het klein – kunnen dan een oplossing zijn.
Zoān mini-grid opereert zelfstandig, zonder aansluiting op het hoofdstroomnet. In afgelegen vluchtelingenkampen kan het systeem essentiĆ«le diensten van elektriciteit voorzien: van gezondheidszorg tot de koeling van voeding en het opladen van telefoons.
Wetenschappers Elena Fumagalli en Duccio Baldi van de Universiteit Utrecht bekeken de mogelijkheden van mini-grids in drie vluchtelingenkampen in Malawi, Oeganda en Zambia.
āOns doel was om duurzame energieoplossingen te creĆ«ren die verder gaan dan alleen verlichtingā, vertelt Fumagalli. āMini-grids kunnen de groei in deze gemeenschappen echt ondersteunen en mensen in staat stellen beter onderwijs te volgen, bedrijven op te zetten en de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren.ā
Energie vaak bijzaak
De onderzoekers brachten eerst de behoeften in de drie vluchtelingenkampen in kaart via energie-audits en meer dan duizend interviews met de bewoners. Dit gaf hen niet alleen inzicht in de energiebehoefte, maar ook in de eisen waaraan mini-grids moeten voldoen.
āBetrouwbare energie vormt een basis waarmee mensen hun leven kunnen heropbouwen, maar de verantwoordelijkheid voor energie is nu niet duidelijk afgesprokenā, zegt Fumagalli. āDe meeste humanitaire organisaties hebben afdelingen voor voedsel, water en onderdak, maar toegang tot energie is een bijzaak gebleven. Dat betekent dat vluchtelingen vaak zelf voor energie moeten zorgen, wat een enorme belemmering is voor groei en voor de aansluiting bij de moderne samenleving.ā
Bereid om te betalen
Het team onderzocht ook of bewoners bereid waren te betalen voor elektriciteit. āBepaalde lokale bedrijven, zoals kleine winkeltjes of marktverkopers, waren echt gemotiveerd om te betalen voor toegang tot energieā, merkt Fumagalli op. āZij kunnen immers direct profiteren van betrouwbare elektriciteit, of het nu gaat om koeling, verlichting of stroom voor apparatuur.ā
De bereidheid van gezinnen om te betalen was anders en werd vaak beĆÆnvloed door sociaaleconomische factoren.
Pilootprojecten
De resultaten van de audits leidden tot een model waarin energiebehoeften en -kosten werden samengebracht. Daaruit blijkt dat een optimale mini-grid ongeveer tachtig kleine bedrijven, twintig openbare voorzieningen en driehonderd huishoudens moet kunnen bedienen.
Het werk van Fumagalli en Baldi kreeg steun van het Environmental and Climate Action Innovation Fund dat voor de nodige financiering zorgde om dit najaar pilootprojecten te starten en te beheren in de drie onderzochte kampen.
āBetrouwbare energie vormt een basis waarmee mensen hun leven kunnen heropbouwen. Dat motiveert om door te gaanā, zegt Fumagalli die de praktijk nu loslaat en verder gaat met onderzoek en dataverzameling.
āEr is niet veel open data beschikbaar op dit gebied. Interviews met vluchtelingen in kampen worden zelden uitgevoerd en al helemaal niet op grote schaal. De omstandigheden in kampen kunnen snel veranderen, en zonder accurate informatie is het moeilijk om duurzame energieoplossingen te plannen.ā Ze denkt dat dit onderzoekswerk ook waardevol kan zijn voor humanitaire en ontwikkelingsorganisaties.