-Amsterdam- Nederlandse moslims geven jaarlijks gemiddeld meer dan twee keer zoveel aan goede doelen dan het nationale gemiddelde. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Zakat Fonds (NZF). De vrijgevigheid uit zich niet alleen in geld, maar ook in vrijwilligerswerk en materiële donaties.
Voor veel Nederlandse moslims ligt de motivatie om te geven diepgeworteld in het geloof: de islam stimuleert een gevoel van verantwoordelijkheid voor de samenleving, wat zich uit in de vorm van Zakat (religieuze en morele plicht om minder bedeelden te steunen) en sadaqa (vrijwillige donaties). Uit onderzoek blijkt dat 65 procent van de respondenten hun Zakat vooral tijdens de Ramadan afstaat.
Nederlandse moslims steunen een breed spectrum van organisaties. Het grootste deel van de islamitische bijdrage gaat naar armoedebestrijding, religieuze doelen en noodhulp, maar ook Nederlandse doelen als KWF en Jantje Beton mogen op steun rekenen.
‘De vrijgevigheid van Nederlandse moslims versterkt het sociale vangnet voor mensen die vaak niet bereikt worden door het reguliere systeem in Nederland,’ zegt Nora el Abdouni van het NZF.
‘Nederlandse moslims voelen zich verantwoordelijk voor de samenleving, zowel door lokaal als internationaal te geven als door tijd vrij te maken als vrijwilliger. Daarmee wordt er een belangrijke bijdrage geleverd aan de maatschappij.’
Lees het hele onderzoek op de website van het Nationaal Zakat Fonds: https://nationaalzakatfonds.nl/geefgedrag-nederlandse-moslims-2024/