-Vaticaanstad- De medewerkers van het Vaticaan zijn ontevreden. Volgens hun vakbond, ADLV, zorgen twijfelachtige veranderingen in combinatie met een gebrek aan communicatie en transparantie voor onrust onder het burgerpersoneel. Een openbaar gemaakte brandbrief is nu bedoeld om het Vaticaan wakker te schudden.
Privatisering en outsourcing, stagnerende salarissen in combinatie met huurverhogingen, niet-transparante en niet-prestatiegerichte promoties, niet-gepubliceerde begrotingsbalansen – de lijst van ontevredenheid is groot zegt de Vaticaanse vakbond ADLV op haar website.
Daarom heeft de vereniging de kerkelijke werkgever nogmaals aangesproken in een gepubliceerde brief waarin uiting wordt gegeven aan de zorgen van het personeel. Er is een gebrek aan communicatie over geplande hervormingen.
“Deel uitmaken van de gemeenschap van medewerkers van het Vaticaan zou moeten betekenen dat je lid bent van een bijzondere familie die wordt gekenmerkt door specifieke waarden”, aldus de ADLV. Maar men klaagt over de toenemende uitbesteding van banen. Dit zou een “radicale koerswijziging” betekenen in de richting van een volwaardige onderneming: “een ietwat claustrofobische multinational die veel van de bonussen, beloningen en voorzieningen ontbeert waar externe medewerkers wel van genieten.”
De zogenaamde uitbesteding heeft al gevolgen voor het schoonmaakpersoneel en de portiersdiensten, evenals voor het gebruik van externe accountantskantoren en voor het beheer van onroerend goed en waardepapieren.
Golf van privatisering
De Vaticaanse supermarkt Annona zal binnenkort hetzelfde lot ondergaan; een bekende Italiaanse supermarktketen zal de leiding ervan overnemen. De dertig tot veertig medewerkers zouden binnen het Vaticaan worden overgeplaatst, maar waar precies is onduidelijk. Evenzo de vraag of de privatisering ook gevolgen zal hebben voor andere bedrijven die eigendom zijn van het Vaticaan. “Wij hebben de indruk dat de faciliteit langzaam wordt ‘afgebouwd'”, aldus de vakbond.
Naar eigen zeggen heeft de ADLV ongeveer 600 leden. In tegenstelling tot reguliere vakbonden in andere landen heeft zij geen stakingsrecht. Verbeteringen in de arbeidsomstandigheden worden doorgaans bereikt via gesprekken met degenen die verantwoordelijk zijn voor de verschillende organen in het Vaticaan. Als gevolg van financiële knelpunten zijn de arbeidsomstandigheden tijdens het pontificaat van Paus Franciscus in sommige gevallen verslechterd.
Nieuwe grondwet voor Vaticaanstad
Paus Franciscus heeft een nieuwe basiswet voor Vaticaanstad gepresenteerd. Het doel van het wijzigen van de grondwet zou moeten zijn om de Vaticaanse wetgeving aan te passen ‘aan de behoeften van de huidige tijd’, aldus de Heilige Stoel. De Paus vervangt de grondwet die paus Johannes Paulus II in 2000 uitvaardigde.