De Dominicanen zijn nauw betrokken bij het project. Dat is niet toevallig, want Dominicaan Najib Michaeel Moussa (zie foto boven), sinds 2018 de Chaldeeuwse Aartsbisschop van Mosul, redde destijds vele manuscripten uit handen van IS, door ze naar veiliger gebied te smokkelen.
Het museum komt er op initiatief van de Bisschoppen van de Chalddeuwse kerk, die aangesloten is bij de Rooms-Katholieke kerk. Het centrum komt in Erbil, de hoofdstad van de autonome regio Iraaks-Koerdistan, onder auspiciën van Kardinaal Louis Raphaël Sako, de Chaldeeuwse Patriarch van Babylon en aartsbisschop van Bagdad.
Mosul
Broeder Najib Michaeel Moussa (Mosul, 1955) was sinds 1990 directeur van het centrum voor de digitalisering van Oosterse manuscripten in de metropool van Noord-Irak. Tot 2007 werd het erfgoed van duizenden manuscripten en oude boeken in handen van de Dominicanen bewaard in Mosul. Om veiligheidsredenen werden in dat jaar de meest waardevolle werken en de 850 oudste manuscripten in het Aramees, Arabisch en Armeens overgebracht naar Karakosh, een overwegend Christelijke stad op 30 kilometer van Mosul.
In juli 2014 begonnen de Broeders de manuscripten en oude boeken over te brengen naar de hoofdstad van Iraaks Koerdistan, om ze te redden. In de nacht van 6 op 7 augustus 2014 vluchtte Broeder Najib met duizenden Christenen van de vlakte van Nineve naar Erbil. Hij nam een groot aantal onschatbare oude manuscripten en documenten in een busje mee.
In de jaren die volgden betrok de Dominicaan tientallen vluchtelingen in Erbil bij het herstel van oude manuscripten en boeken. Ze richtten een kleine culturele onderneming op om dit Iraaks cultureel erfgoed te beschermen. De geschiedenis van de Christelijke gemeenschappen in het huidige Irak gaat in sommige gevallen terug tot de tijd van de Apostelen.