Na een week komt ook Vaticaan met kritiek op openingsceremonie Olympiade

Leestijd: 2 minuten

Maandag 5 augustus 2024 ~20:39 uur ~ Bron: Redactie Kerk/ADN/KNA ~ Beeld: MB

 -Vaticaanstad- Ruim een ​​week na de Olympische openingsceremonie heeft nu ook het Vaticaan commentaar gegeven op de non-discussie over de ‘controversiële’ scènes tijdens de opening van de spelen in Parijs. Nu sluit het Vaticaan zich deels aan bij behoudende critici, die het zien als een kleinering van het Laatste Avondmaal, terwijl het daar helemaal niet om ging.

De Heilige Stoel zegt bedroefd te zijn door sommige scènes en sluit zich aan bij onwetende groeperingen die de afgelopen dagen hadden geklaagd over de ‘belediging’ van veel christenen en gelovigen van andere religies, zo staat in een verklaring.

De vrijheid van meningsuiting vindt zijn grens in het respect voor anderen

“Op een prestigieus evenement waar de hele wereld samenkomt rond gedeelde waarden, mag er geen toespeling zijn die de religieuze overtuigingen van veel mensen belachelijk maakt”, aldus het Vaticaan. “De vrijheid van meningsuiting, die uiteraard niet in twijfel wordt getrokken, vindt zijn grens in het respect voor anderen.”

Dragqueens

Bij de ceremonie voerden dragqueens met dansers en artiesten op een brug over de Seine een scène uit die veel mensen deed denken aan het Laatste Avondmaal van Christus met zijn discipelen, terwijl het daar helemaal niet over ging. De productie toonde de ‘God’ Bacchus die in de Romeinse godsdienst de god van de wijn (Frankrijk wijnland red.), en van de roes en de blijdschap is.

Maar zoals zo vaak met behoudende ‘gelovigen’ stuitte het optreden op internationale kritiek, vooral van vertegenwoordigers van de Rooms-katholieke kerk met weinig geschiedkundige kennis. De organisator legde later uit dat de gespeelde scène geen afbeelding was van het Laatste Avondmaal, maar een scène uit de Griekse mythologie, het mocht echter niet baten.

Ondertussen roepen 24 Rooms-katholieke bisschoppen en drie kardinalen van over de ganse wereld het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op om zich te verontschuldigen. “De wereld keek met afgrijzen toe hoe de Olympische Zomerspelen in Parijs begonnen met een groteske en blasfemische weergave van het Laatste Avondmaal”, aldus hun open brief.

Het is moeilijk te begrijpen hoe iemand opzettelijk het geloof van meer dan twee miljard mensen op zo’n manier kan bespotten, aldus de brief. 15 van de 27 ondertekenaars komen hoofdzakelijk uit de VS, Argentinië, Peru, verschillende Afrikaanse landen en Libanon.

Directeur krijgt doodsbedreigingen

De Nederlandse bisschoppenconferentie reageerde niet, de Duitse Bisschoppenconferentie sloeg echter een meer verzoenende toon aan. Het Olympisch Comité heeft nu duidelijk gemaakt “dat het niet de bedoeling van de organisatoren was om gelovige mensen te beledigen”, aldus de woordvoerder van de Duitse bisschoppenconferentie Matthias Kopp via omroep ARD.

Sinds de openingsceremonie krijgt de regisseur van de productie, Thomas Jolly, niet alleen veel positieve kritiek te horen, maar ook haatberichten en doodsbedreigingen. Zondag deelden Franse aanklagers mee dat zij een officieel onderzoek zullen opstarten naar de personen en organisaties achter de bedreigingen.