Nederland heeft zijn eigen Trump. Wilders krijgt 37 zetels UPDATE

Leestijd: 5 minuten

Nú moet Wilders laten zien dat hij meer kan dan alleen schreeuwen

Donderdag 23 november 2023 -06:52 uur – Bron: Redactie Binnenland – Beeld: MariaBode

-‘s Gravenhage- Na de VS, Italië, Hongarije en afgelopen zondag Argentinië heeft nu ook ons land een eigen ‘Trump’ als wellicht Minister President.

In binnen, en nog meer in het buitenland, is de schok over Wilders’ groei immens. Nederland gaat rechtsaf door blinde haat jegens de politiek volgens een commentaar op de Duitse omroep ARD.

Volgens de laatste prognose is de PVV van Geert Wilders de grote winnaar met 37 zetels, GroenLinks-PvdA tweede met 25 zetels en VVD derde met 24 zetels.

In totaal hebben ongeveer 2,3 miljoen mensen op de PVV gestemd. De partij doet het daarmee beter dan de VVD in 2021 en 2017, die partij kreeg toen 2,2 miljoen stemmen. In 2012 kreeg de partij van Mark Rutte iets meer 2,5 miljoen stemmen.

Ruim 13 miljoen mensen konden woensdag hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland. 77,8 procent van de stemgerechtigden heeft uiteindelijk ook gestemd. Dat is iets lager dan de voorgaande keren.

Rechts buitenland reageert op Wilders’-overwinning

‘Proficiat’, schrijft de uiterst rechtse Franse politica Marine Le Pen op social media X. ‘Dit bevestigt de groeiende nood aan het verdedigen van de nationale identiteiten.’

Ook de Hongaarse premier Viktor Orban feliciteerde Wilders. ‘De wind van de verandering is aangekomen’, aldus Orban op X.

Tom Van Grieken, de voorzitter van Vlaams Belang, gebruikt een gelijkaardige metafoor als Orban: ‘Overal in Europa zien we dezelfde rechtse wind waaien. Het is tijd voor verandering’, schrijft Van Grieken op X.

 

Waar komen de PVV-kiezers vandaan?

39 procent van de PVV-stemmers heeft bij de vorige verkiezingen in 2021 ook op PVV gestemd. 15 procent van de PVV-kiezers stemde bij de vorige verkiezingen op de VVD. Een opvallende groep: 12 procent van de PVV-kiezers stemde in 2021 niet. Ofwel werden die door Wilders overtuigd om naar de stembus te trekken, ofwel gaat het om jongeren die intussen stemgerechtigd zijn.

Laatste cijfers bijgesteld

Vannacht werd bekend dat Geert Wilders stijgt met nog 1 zetel naar 37 zetels in de Tweede Kamer, zo blijkt uit een nieuwe prognose volgens NOS. PVV wordt gevolgd door GroenLinks-PvdA met 25 zetels, de VVD met 24 en NSC met 20. D66 zakt iets terug, van 10 naar 9 zetels. De prognose is gebaseerd op bijna 98 procent van de getelde stemmen in het hele land.

Christelijke politiek weggevaagd

Het CDA, ooit de grootste partij met bijna 50 zetels, staat op 5 zetels en niet op de eerder gemelde 6. De SGP blijft teren op haar vaste achterban en blijft op 3 zetels staan. ChristenUnie verliest eveneens en levert 2 zetels in. De dierenpartij PvdD en FVD leveren ook zetels in. Nog voor de exit-polls bekend werden zegde Baudet zijn bijeenkomst met leden die avond al af, hij voelde de grote nederlaag al aankomen.

PoliticoloogAndré Krouwel

“Italië aan de Noordzee, dat zijn wij geworden”

Media

Wilders’ grote overwinning is in het buitenland groot nieuws. De ‘rode draad’ in de buitenlandse media is de twijfel aan Wilders politieke know-how, maar vooral de vraag hoe een ooit politiek uiterst stabiel land zo in verval kon raken.

De binnenlandse media noemen de overwinning van de PVV  een ‘monsterzege’. Het Christelijke dagblad ‘Trouw’ spreekt van een politieke aardverschuiving en noemt de PVV ‘de overrompelende winnaar van de verkiezingen.’

Het rechts-liberale ‘NRC’ ziet het tijdperk-Rutte eindigen met ‘een rechts-populistische revolte die het Binnenhof op zijn grondvesten doet schudden’. In de ogen van de krant overtreft de verkiezingszege van de PVV ‘alle verwachtingen’. De in oplage grootste krant van het land ‘De Telegraaf’ kopt: Nederland rechtsaf. De Telegraaf concludeert dat de kiezer Nederland ‘heeft opgezadeld met een breinbreker van ongekende proporties’.

Volgens het Rotterdamse AD kan niemand meer om de PVV heen na een ‘verpletterende zege’ en omschrijft die als een ‘rechtse directe’. De krant vindt dat de winst van Wilders niet op zichzelf staat en wijst erop dat in veel Europese landen anti-migratiepartijen in de lift zitten. ‘De kiezer heeft afgerekend met het beleid van de afgelopen jaren.’

Volgens de grootste krant van Noord-Nederland, ‘Dagblad van het Noorden’  is Wilders overal in het noorden, behalve in gemeentes Tynaarlo en Groningen, de grootste. In Pekela haalde hij 42 procent van alle stemmen binnen. Meer nog dan in Westerwolde, waar door het azc in Ter Apel de asielcrisis het meest dichtbij is. Een partij die het in de noordelijke provincies beter doet dan landelijk is, zoals je misschien verwacht, de BoerBurgerBeweging. Caroline van der Plas overtuigde 5 procent van de Nederlanders om op haar te stemmen. In Drenthe haalde ze 8,8 procent van alle stemmen en in Groningen (waar geen piekbelastende boerenbedrijven zijn) 6 procent.

Dagblad ‘De Limburger’ meldt dat in het Roomse Limburg (de heimat van Wilders) de PVV een kwart van de stemmen binnenharkte. Na het tellen van de stemmen in 29 Limburgse gemeenten, blijkt dat één op de drie kiezers zich achter Wilders schaart. De andere partijen halen niet eens de helft daarvan. Alleen in Mook en Middelaar werd GroenLinks-PvdA de grootste met 22 procent van de stemmen.

Politicus Sjoerd Sjoerdsma

Ik denk deze ochtend aan: Nederlanders met een migratie afkomst onze steun aan Oekraïne vluchtelingen, kunstenaars en wetenschappers, moslims, onze plek in de EU, journalisten en onze publieke omroep, ontwikkelingssamenwerking, artikel 1 van onze Grondwet

Coalitie vormen

De éénmanspartij van Wilders kan het niet in zijn eentje en een coalitie moet er komen. Dat kan cijfermatig heel eenvoudig over rechts, als andere rechtse partijen zoals VVD en NSC hun principes laten varen. PVV, VVD en NSC hebben samen een duidelijke meerderheid, maar samenwerken met Omtzigt zal een lastige klus worden. De VVD heeft al laten weten wel met Wilders samen te willen, maar niet als de VVD kleiner dan Wilders zou worden in de verkiezingen.

De enige manier om Wilders buitenspel te zetten, is als GL-PvdA, D66, VVD en NSC het met elkaar zien zitten. Een ‘linkse’ coalitie vereist samenwerking tussen GL-PvdA, NSC, D66, CDA, SP, PvdD, CU, DENK én Volt…

Voor Wilders gaat vandaag het juichen over in zweten, want er moet geformeerd worden. Na 17 jaar oppositie met veel geblaat en weinig wol van Wilders’ kant moet Limburgse Geert nu laten zien of hij de politiek ook echt aan kan. De vooruitzichten bij de formatie beloven weinig goeds, om nog te zwijgen over de economische vooruitzichten, het land zit in een recessie en er wachten zware dossiers: bodemdaling, personeelstekorten, vergrijzing en de pensioenen, de CO2 problematiek, maar vooral, een op bijna alle fronten ontevreden volk bij wie geen enkele politicus het goed kan doen.