-’s Gravenhage- De Nederlandse regering heeft een recente levering van onderdelen voor Israëlische F-35-gevechtsvliegtuigen doorgang laten vinden, ook al was bekend dat die in de Gazastrook worden ingezet tegen de burgerbevolking.
Oorlogsmisdaden
Dat blijkt uit onderzoek van NRC, dat dinsdagavond werd gepubliceerd. De kwestie draait om een – in de periode na het door Hamas aangerichte bloedbad van 7 oktober – door Israël geplaatste bestelling van reserve-onderdelen voor zijn F-35’s. Die worden geleverd uit het distributiecentrum van fabrikant Lockheed Martin in Woensdrecht. Daarom is een Nederlandse exportvergunning vereist.
De juristen op het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwden dat met de F-35’s ‘ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht’ worden begaan, schrijft NRC. Om die reden zou de vergunning moeten worden geweigerd. Maar de ministers Hanke Bruins Slot (CDA) en Liesje Schreinemacher (VVD) negeerden het advies en gaven hun zegen aan de export. NRC citeert ‘ingewijden’ die stellen dat de toestemming berustte op angst voor de gevolgen van een weigering. In feite heeft de regering zich laten chanteren door Israël en de VS – ten koste van Palestijnse mensenlevens.
Olie op het vuur
De kwestie is olie op het vuur van de groeiende maatschappelijke onvrede over het regeringsbeleid. Van alle kanten wordt afkeuring uitgesproken over de eenzijdige en inhumane opstelling van de regering. Daar komt nu bovenop dat Nederland ook materieel bijdraagt aan het Israëlische geweld.
Lees hier het hele artikel, waarin ook de reactie van Liesbeth Zegveld, hoogleraar internationaal recht en lid van de Raad van Advies van The Rights Forum, aan bod komt.
"Het ging een week lang over de normen en waarden van Marokkanen, maar nu blijkt dat de enige politica met normen en waarden in dit kabinet van Marokkaanse komaf is. De ironie."
(Chris Klomp - journalist)
"Voortaan iedere ministerraad beginnen met verplicht kijken naar drie minuten Ramsey Nasar."
(Ed Nijpels - VVD politicus)
"Gisteren was ik precies 5 minuten bij een boekpresentatie. Het boek Ruk naar rechts, waarvoor ik ook geïnterviewd was. De uitgever begon met te zeggen: Had dit niet “Ruk naar extreem-rechts moeten zijn?”. Ik heb mijn colaatje op de bar gezet, doei gezegd en ben de tent uitgegaan."
(Caroline van der Plas - politica BBB)