Nederland zegt massaal ‘Niet in Mijn Naam’: premier Schoof nu aan zet voor koerswijziging

Leestijd: 3 minuten

Vrijdag 20 december 2024 – 06:05 uur – Bron: Redactie Binnenland/Oxfam-Novib-Roos Groen – Beeld:  Tarik Bougrrou /su_heading]

Actieweek sluit af met ‘kerstpakket’ voor ministers zodat ze nooit kunnen zeggen het niet geweten te hebben

Actieweek sluit af met  kerstpakket voor ministers zodat ze nooit kunnen zeggen het niet geweten te hebben
Vandaag levert Oxfam Novib bij het Catshuis zon 100.000 brieven af van Nederlanders die een einde eisen aan de medeplichtigheid van ons land bij Israëlische operaties. Beeld: Tarik Bougrrou

-’s Gravenhage- Vandaag levert Oxfam Novib bij het Catshuis zo’n 100.000 brieven af van Nederlanders die een einde eisen aan de medeplichtigheid van ons land bij Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de regio. De briefschrijvers namen deel aan de actieweek “Niet in Mijn Naam” die vele miljoenen Nederlanders bereikte en zowel het publieke als politieke debat beïnvloedde.

Op sociale media was de hashtag #nietinmijnnaam dagenlang trending topic en uitten honderdduizenden mensen een persoonlijke hartenkreet. Niet eerder maakte een actie op zo’n gevoelig onderwerp in zo’n korte tijd zoveel los. Terwijl het voor veel mensen een stap was om zich publiekelijk te uiten, is de roep om een fundamentele koerswijziging van het Nederlandse Israël-beleid luid en duidelijk. Premier Schoof heeft aangegeven “deze week” geen tijd te hebben voor een gesprek en heeft ook inhoudelijk nog niet gereageerd op de concrete eisen uit de brief.

Michiel Servaes, directeur Oxfam Novib: “We hebben samen met ongelooflijk veel Nederlanders iets heel bijzonders in gang gezet. Op sociale media kon je niet om #nietinmijnaam heen, het heeft overal belangrijke gesprekken op gang gebracht en zelfs internationaal wordt de actie opgepakt. Ik ben geraakt door de moed van zoveel mensen om zich uit te spreken. Zij hebben deze oproep – letterlijk – een gezicht gegeven, het stille midden heeft zich laten horen. Een premier van alle Nederlanders kan dit niet naast zich neerleggen. Het kabinet moet de koers nu snel verleggen.”

Tot nu toe is daar nog niets van te merken. In reactie op ‘Niet in mijn naam’ gaf de premier aan dat Israël de lijn van het humanitair oorlogsrecht “nog niet heeft overschreden”. De dubbele standaard van dit kabinet werd pijnlijk duidelijk toen hij niet in staat bleek uit te leggen waarom Nederland zich wél kan uitspreken over oorlogsmisdaden door Rusland, maar niet door Israël. Deze week moest Schoof in een debat in de Tweede Kamer ook toegeven de uitspraken in de genocide-zaak van het Internationaal Gerechtshof “niet paraat” te hebben. Bovendien weigerde hij de situatie in Gaza, die hij omschreef als een “catastrofale situatie”, op wat voor manier dan ook toe te schrijven aan het handelen van Israël.

Feiten

Servaes: “Het kabinet lijkt de feiten niet te kennen, of erger nog, kijkt bewust weg. Daarom hebben we voor alle 16 ministers een ‘kerstpakket’ met de meest relevante rapporten over de situatie in Gaza samengesteld. Rapporten van onder andere het Internationaal Gerechtshof, het Strafhof, VN-commissies en –rapporteurs, grote hulporganisaties en mensenrechtenorganisaties. Deze worden, samen met de brieven, bij het Catshuis afgegeven. Zodat onze leiders nu en nooit kunnen zeggen dat ze het niet geweten hebben.”

Oxfam Novib sluit de actieweek ‘Niet in mijn naam’ vandaag af, maar blijft zich uitspreken zo lang Israël het internationaal humanitair oorlogsrecht blijft schenden en zolang Nederland dit tolereert en steunt. We hebben premier Schoof laten weten beschikbaar te zijn voor een gesprek en hem gewezen op de ernst en urgentie van de situatie in Gaza en de regio. Ook verwachten de Nederlanders die zich massaal hebben uitgesproken een inhoudelijke reactie van hun premier.

Samen met NGO’s PAX en The Rights Forum is Oxfam Novib tevens in afwachting van de uitspraak van de Hoge Raad die het definitieve verbod op de uitvoer van onderdelen van F35-gevechtsvliegtuigen aan Israël moet bevestigen. We verwachten die uitspraak begin 2025.

Deelnemende media

Het totaal aantal mensen dat door de actie bereikt is lastig om precies vast te stellen, omdat er alleen inzicht is in de eigen cijfers, niet in die van deelnemende accounts (waaronder sommige met een miljoenenbereik). Gekeken naar de beschikbare data sloten meer dan ruim 250.000 mensen zich via Instagram, Facebook, TikTok en LinkedIn aan bij de ‘Niet in mijn naam’-actie. Ze lieten op verschillende manieren van zich horen, deelden hun eigen foto, de hashtag, of deelden onze berichten via hun kanalen. Alleen al via onze Instagram, TikTok, Facebook en LinkedIn bereikten we met de hashtag 3.3 miljoen account en als losse woorden Niet in Mijn Naam 4.6 miljoen accounts. Bereik op de eigen kracht, zonder sponsoring. Bijlagen: – Brief al ruim 90.000 keer ondertekend en aantallen lopen nog verder op – https://www.oxfamnovib.nl/niet-in-mijn-naam-p ; – De (eerder gestarte) petitie ‘Bescherm de burgers’ is reeds 233.923 keer ondertekend – https://www.oxfamnovib.nl/bescherm-de-burgers-van-gaza ;
Verdere acties werden gehouden via : BarLaat – Jeugdjournaal –  de NieuwsBV  – WNL op zondag – Oog op Morgen –  Algemeen Dagblad – Psychologie – HuizerNieuws –  Goedemorgen Nederland – RTL Nieuws – MariaBode.nl

Geef een reactie op dit artikel