Neef van Paus Franciscus: Mijn oom heeft nog heel veel kracht

Leestijd: 2 minuten

“Het goede moet worden gekozen en mag niet worden opgelegd.”

Zondag 12 december 2021 07:15 – Bron: Redactie kerk/KNA- Beeld: PB
  -Vaticaanstad- Volgens zijn neef heeft Paus Franciscus zijn darmoperatie afgelopen zomer goed doorstaan. “Ik ervaar hem als een man met heel veel kracht; je ziet zijn leeftijd niet”, dat zegt Jose Luis Narvaja in de laatste uitgave van het tijdschrift ‘Famiglia Cristiana’. Kort voor zijn 85e verjaardag is Franciscus “zeer actief en heel enthousiast” en ‘schakelt’ nog lang niet over naar een lagere versnelling”, aldus Narvaja. Op 17 december wordt Paus Franciscus, burgerlijk Jorge Bergoglio, 85 jaar.

“Toen ik hem na de operatie in juli zag, was hij in orde, maar hij had nog steeds een beetje pijn en zei tegen mij: Laat mij niet lachen, mijn operatienaden doen pijn!'” aldus Narvaja. Sommigen hadden verwacht dat Franciscus het na de operatie rustiger aan zou doen, maar dat is zeer zeker niet het geval. Narvaja is de zoon van een zus van de Paus en behoort, net als zijn oom, tot de Jezuïetenorde. Hij woont en werkt in Cordoba/Argentinië en in Rome.

Oom heeft twee drijfveren

De twee drijfveren van zijn oom voor het Pontificaat zijn volgens Narvaja: “Christus is geen standbeeld en de Paus is geen manager.” Daarnaast is de Paus van mening: “Het goede moet worden gekozen en mag niet worden opgelegd.” Volgens Narvaja is Bergoglio’s waardering voor gewone mensen onder meer geïnspireerd door het werk van de Russische schrijver Fjodor Dostojevski.

Daarom is de rol van het volk van God in de begonnen Wereldsynode zo belangrijk voor de Paus, legt Narvaja uit. Voor Franciscus zijn de mensen geen abstractie, de wereld van gewone mensen is de ‘heiligheid naast de deur’.

Paus Franciscus opende op 9 oktober van dit jaar het wereldwijd Synodaal proces van de Rooms-Katholieke Kerk. In de meerfasendialoog, waarvoor aanvankelijk ruim twee jaar staat gepland, moet de Kerk vooral een andere stijl van interactie toepassen. Na ruim een ​​half jaar op het niveau van de lokale kerken, volgt in 2022/2023 een proces van dialoog en overleg op continentaal niveau, dat dan zal leiden tot de grote vergadering van de Bisschoppensynode in Rome in oktober 2023. De tussentijdse resultaten worden geëvalueerd door de Bisschoppenconferenties en het Synodesecretariaat en samengevat als verdere werkbases. Vanaf 2024 worden de resultaten van de Synode wereldwijd lokaal geïmplementeerd.

Geef een reactie op dit artikel