Niet alle katholieken kijken naar het EK voetbal

Leestijd: 3 minuten

[su_heading]Woensdag 10 juli 2024 ~14:52 uur ~ Bron: Redactie Varia/LOR ~ Beeld: MB[/su_heading]

-Zwijndrecht- Het EK-voetbal is gaande, Nederland speelt vanavond tegen Engeland, er hangt veel van af: komen wij in de finale ja of nee, worden wij sinds 1988 weer Europees kampioen?

Sport zorgt altijd voor reuring bij christenen. Bij vele protestantse stromingen is het een zonde, zoals alle sporten. Bij wat minder strenge protestanten ‘knijpt’ men een oogje dicht, zolang er maar niet op zondag wordt gesport. Hoe zit het bij de roomsen?

Tot in de jaren ’50 van de vorige eeuw hebben de katholieken van Nederland een eigen competitie gehad, waarbij alleen tegen katholieke clubs werd gespeeld. Een topclub als Willem II kwam uit in de Nederlandse competitie, die niet aan een geloof gebonden was. Een Tilburgse katholieke club als RKTVV werd in 1921 en 1930 wel landskampioen, maar alleen in de competitie van de Rooms Katholieke Voetbalbond. Belangrijk voor ‘den katholieken speler’ was dat hij zich op zondagmorgen onthield van iedere denkbare sportactiviteit. Voetbal voor vrouwen was sowieso uit den boze. In de namiddag was voetballen op zondag wel toegestaan, al waren er soms per bisdom wat uitzonderingen.

Heden ten dage

Heden ten dage kennen wij alleen nog strenge regels bij reformatorische en evangelicale stromingen, al geraken deze langzaam maar zeker ook van hun strengheid af. Hoe wonderlijk is het dan om te zien dat bij charismatische katholieken sport weer wordt verketterd. Maria en Willem Zegveld uit Zwijndrecht rekenen zich tot deze kleine stroming. Thuis hebben zij geen TV, alleen een radio voor de nieuws- en weerberichten. Winkelen, maar ook uitgaan op zondag, is uit den boze. Hun verjaardag wordt sober en met veel gebed gevierd, maar geen gebak! En voetbal….? Alle sport, is volgens het echtpaar, een vloek in ‘s Heeren ogen.

Bezwaren heeft het stel tegen voetbalverenigingen in het bijzonder. “Door voetbal te spelen of te volgen kom je al gauw in een sfeer, waarin God niet meer op de eerste plaats komt. Gaat de sport niet te veel van je vragen? Denk aan de trainingen of de vele uren ernaar kijken. Wat heeft prioriteit? Geen tijd of bijna niet voor catechese en kerkgang, omdat veel tijd opgaat aan je sport. Het risico dat je bij goede resultaten meer wilt en dat je in de slavernij van de sport komt, met het gevaar dat je ook graag op de hoogte wilt blijven van de zondagssport en bij veel omgaan met lieden van een bepaalde sportclub is er de mogelijkheid dat je vrienden wordt met hen die zonder God leven en je je door hen laat leiden. Vergeet ook niet het vele vloeken op en langs de velden,” aldus Maria en Willem.

Kortom, de duivel doet zijn werk volgens het Zwijndrechtse stel. Hoe het ook zij, mensen leggen God s woord uit naar -veelal- eigen interpretatie. De Paus staat er heel anders in, die maakt af en toe even een pauze in zijn drukke werkschema en kijkt een voetbalwedstrijd op TV. Daarnaast volgt hij nog steeds de amateurclub uit zijn Argentijnse parochie. Maar in de ogen van de zich charismatisch katholiek noemende Maria en Willem is deze Paus een ongeldige. Het lijkt wel voetbal, het ene doelpunt is geldig het andere weer niet….