Pell blijft tot 13 maart vastzitten in gevangenis in Melbourne in 23-uur-isolatiecel. Pell mag niet de dagelijkse Mis vieren en geen contact met andere gevangenen.
De Australische Kardinaal George Pell zal in zijn hoger beroep waarschijnlijk worden bijgestaan door een nieuwe advocaat. Die is overigens nog bezig met het bestuderen van de dossiers en het is nog helemaal niet zeker of hij de zaak zal overnemen. Een zestal advocaten met kennis en ervaring in zedenzaken zijn aangezocht, maar zien ‘geen been’ in de zaak en hebben het laten afweten.
Robert Richter, de advocaat die Pell tot gisteren bijstond, vertelde de Australische kranten “The Age” en “The Sydney Morning Herald” dat hij niet langer in staat is om met “voldoende objectiviteit” aan de zaak verder te werken. Het is in Australië ook normaal dat een andere advocaat de zaak in een hoger beroep overneemt. “Het is absoluut niet waar dat ik het juridische team van Pell verlaat, ik ga niet weg”, zei Richter. Hij zal beschikbaar blijven als adviseur in de rechtszaak, maar voortaan vanaf de zijlijn. “Ik ben heel boos over dit vonnis omdat het pervers is,” zei Richter, en benadrukte nogmaals dat Pell onschuldig is in zijn ogen.
De nieuwe advocaat voor Pell zou de topadvocaat Bret Walker kunnen worden, hij bestudeert thans het dossier. Walker wordt door Australische media beschouwd als zéér goed thuis in complexe zedenzaken.
Pell mag de dagelijkse Mis niet vieren en geen contact met andere gevangenen.
Kardinaal Pell verblijft 23 uur per dag in een isolatiecel. De dagelijkse Mis vieren, een verplichting voor een Priester, mag hij niet. De Australische wet staat geen wijn (alcohol) toe in gevangeniscellen. Contact met andere gevangenen is uit veiligheidsoverwegingen eveneens niet toegestaan. De autoriteiten vrezen dat andere gevangenen de Kardinaal gewelddadig zouden kunnen bejegenen. In gevangenissen staan verkrachters of zij die daarvan verdacht worden onderaan in de hiërarchie.
Waarom zwijgen Vaticaan en Pell ‘s omstanders ?
De affaire Pell is een nationale soap aan het worden in Australië. Zelfs de serieuze Australische pers breekt zich het hoofd over twee vragen:
1. Waarom zwijgt het Vaticaan? Inderdaad zwijgt het Vaticaan . De officiële verklaring die de Vaticaanse persdienst (diplomatiek) geeft is dat men het hoger beroep afwacht. Tegelijkertijd ziet men dat in het Vaticaan openlijk aan de ‘afbouw’ van Pell wordt gewerkt. Zo is zijn bureauruimte in het Vaticaan leeggehaald en heeft de Vaticaanse veiligheidsdienst alle dossiers weggehaald en in beslag genomen. Het lijkt er op dat men in het Vaticaan al rekening houdt met geen terugkeer van Pell naar Rome.
2. Waarom zwijgen de mensen die in 1996 aanwezig waren in de sacristie, waar de zogenaamde aanranding en verkrachting zouden hebben plaatsgevonden? Na een Heilige Mis gaan zoals overal ter wereld de Kardinaal, de concelebrerende Priester(s), misdienaars, koster, lector en soms anderen naar de sacristie, o.a. om zich om te kleden. De doorsnee sacristie in een Katholieke kerk is niet groot, alles en iedereen is te zien en te horen. Je moet dan ook heel wat presteren om juist daar ontucht te plegen met twee personen zonder de aandacht te trekken. Vreemd is het feit dat de personen die destijds aanwezig moeten zijn geweest, niets zeggen ter ontlasting van de Kardinaal. In de zitting van vorige week was de bewijslast dusdanig groot dat een aanhouding en vastzetting, tot aan de zitting, gerechtvaardigd was. De details zullen op de 13e maart, bij de strafverkondiging, bekend worden en dan zal ook duidelijk worden of een hoger beroep nog zinvol is.
Omdat diverse Australische media informatie, welke onder embargo lag, voor de datum van bekendmaking door de rechtbank al in de openbaarheid hebben gebracht, heeft de Australische justitie besloten deze media strafrechtelijk te vervolgen. Het gaat om meer dan 100 journalisten en uitgevers.
De affaire Pell is een tragedie in meerdere bedrijven. In de Australische media staat de affaire Pell dagelijks als topthema op 1. Voor de Katholieke Kerk in Australië zijn het zware tijden, zeer zware tijden.
Bron: ADN/Channel7/KNA Foto: wikimedia