Nieuwe Franse minister wordt gehaat. Hij is praktiserend katholiek

Leestijd: 2 minuten

Dinsdag 22 oktober 2024 – 07.44 uur – Bron: Redactie Kerk/RTL-France – Beeld: Jean Baptiste Doat

-Parijs- Bruno Retailleau (63), de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken van Frankrijk en praktiserend Rooms-katholiek, wordt door zowel progressief links alsook door een deel van rechts-politiek Frankrijk gehaat omdat hij het ‘oude Frankrijk’ zou vertegenwoordigen. Hij verdedigt traditionele waarden en staat kritisch tegenover het homohuwelijk, euthanasie en immigratie.

Retailleau is nog maar een maand in functie, maar de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken van Frankrijk is nu al de bête noire van veel Fransen geworden. Als praktiserend katholiek vertegenwoordigt Retailleau het ‘Oude Frankrijk’, het Frankrijk dat zowel jong als progressief Frankrijk veracht.

“Ik ken de vooroordelen”, legt Bruno Retailleau uit, verrast en geïrriteerd door de storm aan kritiek, terwijl nog maar amper in functie is. “Wij herhalen de strijd van het verleden en vergeten de urgenties van het heden. Wij hebben een financiële crisis voor de deur, wij hebben wanorde op straat, wanorde in onze financiën en ook wanorde aan onze grenzen. Retailleau heeft zijn verzet, tegen de wet op het homohuwelijk en adoptie door gelijkvormige paren van tien jaar geleden – nooit onder stoelen of banken gestoken, en hij verzet zich ook tegen de wet op hulp bij zelfdoding, gesteund door Emmanuel Macron.

Het wetsvoorstel is opgeschort sinds de president in juni het parlement ontbond, waardoor een periode van politieke chaos begon die uiteindelijk vorige maand leidde tot de benoeming van Michel Barnier tot premier. Barnier, die net als Retailleau uit de Republikeinse partij komt, heeft gezegd dat het wetsvoorstel over hulp bij euthanasie in de nabije toekomst in het parlement zal worden besproken.

Geleid door zijn geloof is Retailleau een fervent tegenstander van het wetsvoorstel en stelde in een interview eerder dit jaar: “Een dergelijke wet zou, indien aangenomen, ertoe leiden dat de meest kwetsbaren zichzelf deze ondraaglijke vraag zullen stellen: ben ik een last voor de mensen om mij heen? , voor de samenleving? “Het zou de uitdrukking zijn van individualisme dat tot het uiterste wordt doorgevoerd.”

Elite

Retailleau maakt zich geen illusies over de zwaarte van zijn taak. Terwijl de meerderheid van het publiek een einde wil maken aan de immigratie, is de Parijse elite – politiek, juridisch en cultureel – een groot voorstander van vrij verkeer. Wat de stijgende misdaad betreft: de elite woont in de rijke wijken en heeft zelden last van bendeleden, drugsdealers en islamitische extremisten.

De politieke tegenstanders van Retailleau beschuldigen hem van ‘racisme’ en dat hij niet veel verschilt van de nationalistische partij van Marine Le Pen, de Rassemblement National . Retailleau verwerpt de beschuldigingen en zegt: “mijn kompas is het Franse volk.” Dat geldt ook voor zijn katholieke geloof.