“Het heeft zeker zin om een noodvoorraad in huis te hebben”: dit advies gaf de Duitse federale minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) zondag aan de Duitse bevolking tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne. Federale en deelstaatautoriteiten adviseren echter al geruime tijd om voorbereid te zijn op noodsituaties.
De lijst met redenen waarom het inslaan van noodvoorraden in het algemeen aan te raden is, is lang: als je in isolatie moet vanwege een coronabesmetting, als je door een acute ziekte meerdere dagen in bed moet blijven, tot rampen. Scenario’s zoals een langere stroomstoring of een knelpunt in de drinkwater-voorziening.
Voorraad voor minstens drie, beter nog voor tien dagen
Het Beierse ministerie van Voedselvoorziening, Land- en Bosbouw raadt aan om voor ten minste drie dagen voedsel in te slaan, maar een voorziening voor tien dagen zou ideaal zijn. Ook het Duitse Federaal Bureau voor Civiele Bescherming en Rampenhulp (BBK) raadt aan om voor tien dagen thuis eten en te drinken in voorraad te hebben. Volgens de autoriteiten moet de periode voldoende zijn om moeilijke situaties te overbruggen totdat staatssteun arriveert of noodsituaties zijn overwonnen.
Voldoende drinken is erg belangrijk, want een mens kan drie weken zonder voedsel, maar slechts vier dagen zonder vloeistof. Hoewel het kraanwater zelden uitvalt, is het niet onverstandig enige flessen op voorraad te hebben. De vuistregel is twee liter vloeistof en 2.200 kilocalorieën voedsel per persoon per dag.
Wie slim is, neemt voorzorgsmaatregelen! Leg een noodvoorraad aan, die genoeg zou moeten zijn voor één persoon en drie dagen, dit bevat: zes liter water, een pakje havermout of muesli, een liter UHT-melk, 750 gram brood, 450 gram beleg, 400 gram fruit, een pak zoete of zoute koekjes, 300 gram noten of gedroogd fruit, 100 gram boter of margarine en 1.200 gram (schilbare of rauwe) groenten.
Het feit dat deze aanbevelingen geen voedsel bevat om te koken (bijv. pasta of aardappelen) is opzettelijk: op deze manier kunt u een redelijk uitgebalanceerd dieet eten, zelfs zonder elektriciteit. Aanbevelingswaardig is het ook om de noodvoorraad stukje bij beetje op te bouwen. Bijvoorbeeld het kopen van een extra pak producten met een langere houdbaarheid en het aanvullen van de voorraad voordat het laatste pak wordt geopend. Als u profiteert van speciale aanbiedingen, kunt u ook geld besparen.
Noodvoorraad aanleggen is niet ‘hamsteren’
Uitdrukkelijk wordt gewezen op het verschil tussen het ‘hamsteren’ en het aanleggen van een noodvoorraad. Degenen die hamsteren, kopen impulsief en met weinig nadenken, hamsteren voedsel en andere dingen die schaars lijken. Bij een noodvoorraad is dat anders: hier worden op het juiste moment heel gericht de benodigdheden ingekocht om bijvoorbeeld tien dagen probleemloos te kunnen overbruggen.
Denk ook aan medicijnen en documenten
Naast een noodvoorraad moet elk huishouden ook een goed gevulde medicijnkist hebben. Checklists voor medicatie en verband of hulpmiddelen zijn te vinden op tal van websites en zorgverzekeraars. Ook is het raadzaam om alle belangrijke documenten in een (akten)tas of rugzak binnen handbereik te bewaren. (familiefoto’s, ID-kaart, rijbewijs).
Denk ook aan de huisdieren
Last but not least moet worden gedacht aan alles wat nodig is voor honden, katten en Co., zoals voedsel, strooisel en medicatie. Want bij een bevoorradingscrisis is de staat op grond van de Wet Voedselzekerheid en Preventie verantwoordelijk voor de basisvoedselvoorziening van de bevolking. Er wordt echter geen rekening gehouden met huisdieren. Eigenaren wordt daarom gevraagd zich voldoende voor te bereiden op het worstcasescenario.