Dat is, na vele protesten, besloten door president Macron en een groep architecten die zich over plannen hebben gebogen om de toeristische trekpleister in ere te herstellen. Een erfgoed- en architectuurcommissie is accoord gegaan met het bouwplan, zo is bekendgemaakt. De keuze van Macron is een overwinning voor verschillende groepen mensen onder wie architecten, stedebouwkundigen, historici en vooral ook gelovigen die vonden dat de Notre-Dame weer in de oude staat moest worden hersteld.
Macron was aanvankelijk voorstander van een modernisering van de bovenkant van de kathedraal. Hij vond dat de brand moest worden aangegrepen om de middeleeuwse kerk in een modern en frivool jasje te steken. Architecten uit de hele wereld kwamen met de gekste voorstellen, van een stadstuin, een restaurant tot zelfs een zwembad op het dak, MariaBode meldde dit reeds eerder. De karakteristieke torenspits zou moeten plaatsmaken voor een glazen variant, naar het voorbeeld van de Berlijnse Rijksdag. Lees verder onder de foto>
De Franse president, die wil dat de Notre-Dame voor het begin van de Olympische Spelen van 2024 weer is hersteld, bedacht zich echter. In het gisteren gepresenteerde bouwplan overheerst het motto ‘terug naar vroeger’. Zo zal de torenspits terugkeren die sinds de 19de eeuw het beeld van de Notre-Dame heeft gesierd. Het ontwerp van architect Viollet-le-Duc stortte tijdens de brand tot ontzetting van velen naar beneden. Omdat ‘restauratie van de kathedraal in de meest recente staat’ nu het plan is, zullen architecten en bouwers een kopie van de torenspits moeten maken.
Opvallend is ook dat originele materialen gebruikt zullen worden om de Notre-Dame weer het vertrouwde aanzien te geven. “De authenticiteit, harmonie en samenhang van dit meesterwerk van gothische kunst moet op die manier worden gewaarborgd”, aldus het bouwplan. Dit betekent dat weer veel lood zal worden gebruikt, tot grote onvrede van onder andere milieugroepen. Het afgelopen jaar moesten veel giftige loodresten in de kathedraal worden verwijderd. Lees verder onder de foto>
Omdat bij de brand veel lood en asbest vrijkwam en over de buurt uitwaaiden, moest de historische wijk grondig worden schoongemaakt, een langdurige en kostbare operatie. Hiervoor moesten bedrijven en scholen worden gesloten. Het herstel van de Notre-Dame moet dit najaar beginnen en gaat honderden miljoenen euro’s kosten, deskundigen gaan al uit van meer dan 1 miljard. De restauratie is niet zonder risico’s, omdat het gebouw nog altijd voor een groot deel op instorten staat.
Wie op gaat draaien voor alle onkosten is óók nog niet zeker. Al tijdens de brand riepen rijke Fransozen en grote Franse bedrijven dat zij fors zouden bijdragen. De gulle gevers lijken massaal aan geheugenverlies te lijden, want van de steunbeloften is nog weinig (geld) gezien. Nu de Coronacrisis Frankrijk hard treft, is het nog maar de vraag, hoeveel er daadwerkelijk aan donaties binnen zal komen. Van een donatie zal worden afgezien. De Nederlandse orkestleider ANDRE RIEU had van eerdere concerten vele tonnen stalen steigermateriaal over gehouden, hij bood het aan, maar de stad Parijs bedankte hem vriendelijk voor de aardige geste, maar zal er geen gebruik van maken.
Foto’s : MariaBode-PB