Paus Franciscus en zijn medewerkers onderzoeken alle wegen die de kerk kan nemen om de oorlog te beëindigen – spiritueel en diplomatiek
Religie is niet de oorzaak van de oorlog
Aartsbisschop Kulbokas, die als apostolisch nuntius de vertegenwoordiger van de Paus in Oekraïne is, heeft meerdere keren per dag contact met het Vaticaan. “Wij denken constant na over wat de Paus nog meer kan doen, rechtstreeks, via zijn medewerkers of andere kanalen.” Paus Franciscus en zijn medewerkers onderzoeken alle wegen die de kerk kan nemen om de oorlog te beëindigen – spiritueel en diplomatiek.
Deze tragedie verenigt het Oekraïense volk
De nuntius verwerpt resoluut de stelling dat de oorlog ook een religieuze oorzaak heeft: “hoewel in het verleden interreligieuze misverstanden een rol hebben gespeeld en deze moeilijkheden niet zijn verdwenen, is er een grote eenheid tussen Christenen en de verschillende religies waar te nemen”, aldus de nuntius.
De raad van kerken en de diverse kerken in Oekraïne zijn momenteel zeer verenigd, Christelijke, humanitaire en Moslim-organisaties proberen te achterhalen waar en waaraan de behoefte het grootst is en delen samen voedsel uit. “Ik ben verbaasd om te zien dat de moeilijkheden die ik eerder heb ondervonden, sterk zijn afgenomen. Deze tragedie verenigt het Oekraïense volk.”
“Elke hulp die ons bereikt is zeer waardevol.”
Niettemin constateert Kulbokas, die verantwoordelijk is voor de coördinatie van de hulp van de kerk aan de behoeftige bevolking, “grote moed” en “optimisme”, vooral onder priesters en nonnen. Vooral onder zieke mensen, zwangere vrouwen en jonge moeders is grote angst wijdverbreid. Het “belangrijkste wapen” tegen oorlog is volgens de nuntius toewijding aan God, solidariteit en naastenliefde. “Wij kunnen het kwaad in deze oorlog alleen samen overwinnen – met gebed, nederigheid en veel liefde.”