-Amsterdam- Een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt dat mensen met een voltooid leven hulp moeten kunnen krijgen bij zelfdoding. Recente onderzoeken van EenVandaag, Kieswijzer, RTL Nieuwspanel en Motivaction laten dat zien. In 2002 werd de euthanasiewet van kracht. Waarom zijn de wettelijke mogelijkheden tot meer zelfbeschikking sindsdien niet uitgebreid?
Vrijdagmiddag 18 april vanaf 14 uur organiseren de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) en Humanistisch Verbond het Grote Voltooid Leven Gesprek in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Experts, burgers en politici gaan met elkaar in gesprek over voltooid leven, waarmee bedoeld wordt dat iemand een stervenswens heeft zonder dat de oorzaak een onderliggende ziekte is. Mag je zelf besluiten wanneer je leven voltooid is? Welke rol speelt de politiek? Wat is waardig sterven? Hoe beschermen we kwetsbaren zonder anderen te verplichten tot leven?
Fransien van ter Beek, bestuursvoorzitter van de NVVE: ‘Veel mensen met een doodswens staan in de kou. Dat is verdrietig. Euthanasie is nu alleen mogelijk als je uitzichtloos en ondraaglijk lijdt en dat medisch kunt onderbouwen. Hulp bij zelfdoding moet ook mogelijk zijn als je er goed over hebt nagedacht en tot de conclusie komt dat langer leven geen zin heeft. Die mensen moeten nu een strijd leveren om te mogen gaan. De politiek denkt in beperkingen, niet in mogelijkheden.’
Het expertpanel tijdens het Grote Voltooid Leven Gesprek bestaat uit docent medische ethiek Eva Asscher, gezondheidsjurist Martin Buijsen, KNMG-ethicus Gert van Dijk, postdoc-onderzoeker palliatieve geneeskunde Iris Hartog, D66-Tweede Kamerlid Anne-Marijke Podt, filosoof en jurist Klaas Rozemond en huisarts Sabine Vuister.
De NVVE organiseerde eerder dergelijke gesprekken in 2011 en 2016. We zijn inmiddels bijna tien jaar verder zonder dat er iets is veranderd. Het onderwerp is actueler dan ooit, nu onderzoeken laten zien dat de Nederlandse bevolking steeds luider roept om meer zelfbeschikking en D66 het wetsvoorstel Voltooid Leven indiende bij de Tweede Kamer.
Bijwonen?
Het Grote Voltooid Leven Gesprek is zowel fysiek als online te volgen. Aanmelden via www.nvve.nl/gesprek. Meer algemene informatie: www.nvve.nl/voltooidleven